Orbán Viktor ilyen sokszor még sose csinálta
Kampány 2014
Átadások, vagyonnyilatkozat, nagygyűlések és magánprojekt. Kampány 2014.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az új választási törvény szerint a hivatalos kampányidőszak a választást megelőző 50. napon kezdődik, ami idén február 15-re esett. A magyar politikusok már előtte is kampányoltak egyénileg, de az igazi durvulás ez után kezdődött.

Orbán Viktor a győri nagygyűlésen

A mai választást megelőző 50 napban dübörgött a kampány, botrányok követték egymásta vagyonnyilatkozatok körül, a politikai gyűlések, a különböző átadások és persze a rózsaszín kanapé.

Mindegy, mi van, lényeg, hogy átadjuk

Miközben a különböző képviselők még az utolsó pillanatban is kénytelenek módosítani a vagyonbevallásukat, magyarázkodni vagy akár tárgyalásokra járni, addig Orbán Viktor meglehetősen belehúzott, hiszen a kormány az elmúlt hetekben mindent megtett azért, hogy elkészült, vagy sem, mindent átadjon, amit csak lehet: Lego-gyárat, kamionokat, nem létező gázvezetéket, félig megépült Várkert Bazárt, Kossuth teret és persze a várva várt négyes metrót. Orbán Viktor ennyi mindent nem adott még át, az ollóhasználó izmait valószínűleg pihentetni kell majd a választás után.

A sort lehet folytatni az Olimpia Parkkal, a velencei-tavi kerékpárúttal, a Ludovika főépületével, a Pesti Vigadóval vagy a Ferenciek tere felújításával.

Botrányokkal és új szabályokkal teli kampány

Miután a választási törvény módosításával megváltozott választási hirdetések kommunikálásának lehetősége, az ellenzéki pártoknak más módszerekhez kellett folyamodni a saját reklámozásuk érdekében, nevezetesen az elmúlt 50 napban folyamatosan fel-alá jártak Magyarországon.

Mesterházy Attila

Az új szabályok szerint ugyanis plakátot kihelyezni kerítésre, épület falára vagy kerítésre csak a tulajdonosnak, a bérlőnek, illetve állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet. Az önkormányzat bizonyos okokból megtilthatja a plakátok vagy óriásplakátok kihelyezését. A plakátot 30 napon belül kell eltávolítania a választás után annak, aki kihelyezte. Nem lehetett plakátot elhelyezni közvilágítási, villany- vagy telefonoszlopon sem. Választási gyűlést a kampányidőszakban lehet tartani, de a szavazás napján már nem.

A kampány során voltak kisebb verekedések az utcán standoknál vagy éppen Orbán Viktor leveleinek kiszállítása közben, és nem elhanyagolható Simon Gábor és Rogán Antal vagyonnyilatkozatának ügye sem.

Mit jósol a Medián?

A nem kormánypártok sokszor a programjuk mellett egyetlen mondattal érveltek, mégpedig a Fidesz ellen szavazni. A Medián márciusi felmérése szerint a Fidesz-KDNP koalícióra a választók 47%-a, a Kormányváltókra 23%, a Jobbikra 21%, az LMP-re 3% szavazna. Az intézet szerint a legnagyobb kérdés nem az, hogy ki nyeri meg a választásokat, hanem hogy vajon a Fidesz megint kétharmados győzelmet fog-e elérni.

A szavazók aktivitása nagymértékben erősödött, két héttel a választás előtt az 1200 megkérdezett ember 62%-a mondta biztosra, hogy elmegy szavazni, ez a szám a korábbi választások alkalmával 56 és 59% volt.

Amíg az LMP a felmérés szerint gyengült, a Jobbik erősödött az elmúlt hónapokban igencsak erősödött. Az utolsó felmérés alapján tehát kormányváltásra nincs túl sok esély, és a Fidesz kétharmada is nagyon kevésen múlik majd. Jelenleg annyira szorosak az eredmények, és annyira kevés szavazaton múlhat minden, hogy a mostani szavazáson minden egyes voks számítani fog.

Képek és mobilon megjelenő forrása: Orbán Viktor Győrben: MTI/Koszticsák Szilárd, Mesterházy Attila: MTI/Nagy Lajos, Schiffer András: Facebook/LMP.

Ezt is szeretjük