A Fidesz 10 pontos választási programja
Iparosítás és teljes foglalkoztatás
Bő két héttel a választások előtt éppen itt volt már az ideje.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A választások előtt kicsit több mint két héttel a Fidesz is kapcsolt, hogy hiába magabiztosak, és nem kérdés számukra, hogy újra nyerni fognak, azért kellene valami választási program(szerűség) is.

Orbán Viktor

Bizonyára nem túl hosszas tanakodás után a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor március 19-én, szerdán kihirdette a párt programját a következő parlamenti ciklusra.

Orbán-program egy szóban

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó elnevezésű gazdaságpolitikai fórumán beszélt a Fidesz választási programjáról, amit lényegében egyetlen szóban foglalt össze: folytatjuk.
- Nem új programot szeretnének bemutatni, hanem azt, hogy érdemes folytatni - mondta el a kormányfő.

Ehhez képest elég sokan gondolkoztak rajta. Egy kicsit bővebben: a cél a hazai források növelése az államadósság finanszírozásában, a bankszektor tulajdonviszonyainak megváltoztatása, a munkát terhelő adók további csökkentése, a járulékcsökkentés, valamint a minél olcsóbb energia és a teljes foglalkoztatás. A miniszterelnök tíz pontban foglalta össze a Fidesz következő négy évre vonatkozó terveit.

A Fidesz-program 10 pontban

Orbán Viktor szerint a kormány most jár a munkája felénél, ezért a további négy év céljait tíz pontban foglalta össze, melyek a következők:

  • Az államadósság finanszírozásába nagyobb arányban kell hazai forrásokat bevonni.
  • Iparosítás szempontjából szeretnék a németeket és a cseheket is megelőzni.
  • Nemzetközi kapcsolatok, főleg a Törökországgal és Indiával való kapcsolat építése.
  • Meg kell változtatni a bankszektor tulajdonviszonyait, amit Orbán úgy képzel el, hogy 50%-ra felhozzák a magyar tulajdonosi arányt.
  • A birtokszerkezet megváltoztatása.
  • Innovációs központok létrehozása.
  • A munkát terhelő adók további csökkentése
  • A magyar gazdaságot demográfiai gondolkodás alapjaira helyezné, mert a magyar társadalom nem tudja magát fenntartani.
  • Olcsóbbá kell tenni az energiát egy olyan szolgáltatás keretein belül, ami nem állít elő profitot.
  • Utolsó célként pedig a teljes foglalkoztatást említette Orbán Viktor, amivel kapcsolatban megjegyezte, hogy a közmunka arra jó, hogy megerősítse a munkanélküli emberekben, hogy igenis szükség van rájuk.

Államadósság és keleti nyitás

Orbán ezek után az államadósságról beszélt és arról, hogy a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály a héten vett fel 3 milliárd dollárnyi hitelt, ami év közben emeli meg az államadósságot. A miniszter azért vette fel az összeget, hogy az év közbeni lejáratokat visszafizessék. A sikeres gazdaságpolitikát építeni pedig csak politikai stabilitással lehet.

A miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, hogy nem csupán egy irányba kell nyitni, ezért fontos a keleti nyitás politikája. A nukleáris együttműködési megállapodással kapcsolatban kiemelte, hogy Magyarország és Oroszország között 60 éve van erről egy szerződés, amit szeretnének folytatni.

Képek forrása: Facebook/Fidesz.

Ezt is szeretjük