Tényleg választási csalás lehet jövőre?

Megint egymásra mutogatnak a pártok

Eddig nagyjából nyolcszáz regisztrációs kérelem érkezett.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A 2014-es választás során lehetősége lesz a külföldön élő, kettős állampolgároknak arra, hogy beleszóljanak a döntésbe. Ezt sokan tartják furcsának, és azt mondják, hogy aki nem itt adózik, az ne döntsön a fejünk felett.

Vannnak akik szerint viszont a nemzethez tartozóknak igenis legyen beleszólása a dolgokba. Az elmúlt hetekben több fórumon is felvetődött, hogy csalásra adnak lehetőséget a külországból érkező szavazatok. Utánajártunk, pontosan mi is a menetrend.

A Nemzeti Választási Iroda előzetes tájékoztatást ad majd a tavaszi választások után az előzetes eredményekről még a szavazás napján.

Várhatóan napokba telik majd a levélben megküldött, a külképviseleten leadott és az átjelentkezők szavazatainak összesítése.

Hányan regisztráltak eddig?

Összesen 233 ezer 406 regisztrációhoz szükséges levelet adtak fel korábban. Ezen a héten keddig már több mint kétszáz határon túli regisztrációs kérelem érkezett a Nemzeti Választási Irodához, a legtöbben romániai értesítési címet adtak meg, ami akár egy e-mail cím vagy faxszám is lehet. Az erre vonatkozó információkat a Nemzeti Választási Iroda honlapján lehet követni.

Külképviseleten leadott szavazat

Ez azt jelenti, hogy akár négy napot is várathat magára a szavazatok összesítése. A magyarországi lakhellyel nem rendelkező, határon túl élő magyarok levélben leadott szavazatai akár befolyásolhatják is a szavazás eredményét, hiszen több százezer főről van szó. A nem Magyarországon élő magyarok csak pártlistákra szavazhatnak, egyéni jelöltekre nem.

A külképviseleteken vasárnap kell a szavazatokat leadni, az amerikai kontinensen már szombaton, és ahogy korábban, most is csütörtökig kell a voksokat eljuttatni a Nemzeti Választási Irodának. Itt azok a személyek szavazhatnak, akik magyarországi lakóhellyel rendelkeznek, de a választás napján külföldön tartózkodnak.

Nálunk vajon ki lenne alkalmas királynak? – Országok, ahol megmaradt a tradíció

Nézegess képeket!

Elolvasom

A külképviseleten leadott szavazatok esetében a Nemzeti Választási Irodához eljuttatott borítékokat az iroda lezárt állapotban az országgyűlési választókerületekbe küldi, ahol a szavazóbizottság feladata, hogy a szavazást követő hatodik napon ezeket a szavazatokat bekeverje a többi közé. Így maradhatnak titkosak ezek az adatok. A lakóhelyükről más településre átjelentkező szavazók voksaira is ez a sors vár. A választókerület irodái a külképviseleten leadott szavazatokat a Nemzeti Választási Irodának csütörtökig juttatják el.

Aki levélben szavaz

A szavazást megelőző szombat éjfélig kell megérkeznie a levélben leadott szavazatoknak postai úton. Amennyiben nem érkezik meg bármilyen okból időben, a szavazat érvényét veszti. Személyesen is lesz lehetőség vasárnap leadni a szavazatokat valamelyik külképviseleten vagy bármelyik országgyűlési választókerület irodáján.

A Nemzeti Választási Iroda először a külső borítékokat bontja fel a levélben leadott szavazatok esetén, hogy az azonosító nyilatkozatokat és a névjegyzékben szereplő adatokat ellenőrizze. Az összeszámlálást már korábban is megkezdheti az iroda a törvény szerint. A belső borítékokat a vasárnap 19 órás urnazárás után kezdheti meg a Nemzeti Választási Iroda. A jövő évben esedékes választásokon több százezer levélben feladott szavazatra is lehet számítani. A levélszavazatok hétfőn érkeznek be majd a Nemzeti Választási Irodához.

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Lehetséges a választási csalás?

Az ellenzéki Együtt - Párbeszéd Magyarországért koalíció támadja a Fideszt  a választási csalás lehetősége miatt. Az előbbi szerint a Fidesz a határon túli szavazók számát titkolná el, tehát nem lehet majd országokra lebontva tudni, hogy hányan adták le a szavazataikat a határon túlról, név nélküli levélben.

A Fidesz arra a vádra, hogy választási csalást eredményezhet a határon túli névjegyzék titkossága, úgy reagált, hogy a külhoni magyarokkal szemben a szocialisták folyamatos lejárató kampányt szerveznek, ami különösen szégyenletes.

A Krónika erdélyi napilap cikke reagált a magyar ellenzék vádjaira. Az írás szerint erkölcstelen az ellenzéki pártok vádja a csalást illetően, és annak ellenére, hogy a szavazók csupán élnek az állampolgári jogaikkal, a magyar ellenzék kriminalizálja a határon túli magyar közösséget.

OLVASD EL EZT IS!

  • országgyűlés
  • választások

Vadabbnál vadabb ötletek a Parlamentben

Ezt is szeretjük