Ezen akar a kormány 4 milliárdot spórolni

Feleannyiért reklámoznák magukat

Az Országgyűlés az új kampányfinanszírozást tárgyalta.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Országgyűlés május 22-én tárgyalta azt a kormánypárti kezdeményezést, ami a választásikampány-finanszírozásáról szól. Az elképzelés az, hogy az egyéni jelöltek 1 millió forintot, a pártok pedig maximum 600 milliót kaphatnak az államtól.

A kezdeményezés célja, hogy a kampányfinanszírozás olcsóbb és átláthatóbb legyen, ami elvágja az alvilág által finanszírozott kampányok lehetőségét, és ezzel körülbelül 4 milliárdot spórolhat az állam. A javaslatot a KDNP-s Rétvári Bence terjesztette elő a május 18-i sajtótájékoztatóján. Az összeget csak a kampánykiadásokra lehet felhasználni a választás évében, tehát a pártok működésére nem fordítható az összeg.

Hogy jön ez ki pontosan?

Az 1 millió forintot a választókerületi jelöltek egy kártya formájában fogják megkapni az államkincstártól, amit készpénzre nem válthatnak be, hanem számlaadással bonyolíthatnak róla fizetéseket.

Emellett Réthelyi azt is elmondta, hogy azok a pártok, amelyek minden választókerületben állítanak jelöltet, maximum 600 millió forint támogatásra számíthatnak. Összesen 106 választókerület van, illetve az új parlamentben 199 elnyerhető mandátum. Ez utóbbi számot megszorozzák a pártok egyéni és listás jelöltjei után járó 5 millió forinttal. Ha tehát egy párt mind a 106 kerületben állít jelöltet, akkor az eredmény 60%-a jár nekik, vagyis 597 millió forintra jogosultak.

Szigorúbb szabályok

Amennyiben egy párt 27 egyéni körzetben tud jelöltet állítani, akkor a legkisebb támogatás, 995 millió forint 15%-át kapja, a közös listát állító pártok pedig egy pártnak minősülnek. A kiadásokat szigorúan ellenőrizni fogja a pártok esetében az Állami Számvevőszék, az egyéni jelölteknél pedig a kincstár.

Választási rendszer 2012-től

Az új választási rendszerben a az országgyűlési képviselők száma 199, ebből egyéni választókerületből 106 képviselő kerül be, 93 képviselőt pedig országos listáról választanak.

Egyéni képviselő lehet az a 18. életévét betöltött magyar állampolgár, aki minimum ezer ajánlószelvényt össze tudott gyűjteni. Lehet független vagy egy párt jelöltje, de pártok közös jelöltet is állíthatnak.

Országos listát - listás jelölt - az a párt állíthat, ami minimum kilenc megyében és Budapesten legalább 27 egyéni választókerületben - minden megye egyéni választókerületekre oszlik - egyéni jelöltet állított.

Ha valaki a választásokon nem éri el a minimum 2% szavazatot, annak kamatostul kell visszafizetnie az állami támogatást, valamint, aki nem tud elszámolni a kiadásokkal, annak azok kétszeresét kell visszafizetnie. A fideszes Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy a kormánypártok számára körülbelül felére csökken majd a költségvetési juttatás.

Képek! Schmitt is megjelent Áder megválasztásán

Nézegess képeket!

Elolvasom

Adományok

Már 2014. január 1-én hatályba lépne az a törvénymódosítás, amely szerint nem lehetne belföldi és külföldi jogi vagy természetes személytől vagy akár névtelen adományozótól támogatást elfogadni. Erre azért van szükség, hogy különböző üzleti csoportok vagy külföldi politikai erők ne tudják érvényesíteni ilyen módon az érdekeiket. Az 500 ezer forintot meghaladó adományokat nevesíteni kell és nyilvánosságra kell hozni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Választási kampány az alaptörvényben

A választási kampányokkal kapcsolatban az alkotmány negyedik módosítása kimondja, hogy kampányidőszakban politikai reklámot csak a közmédia tehet közzé ellenérték nélkül, egyenlő feltételeket biztosítva a pártoknak.

OLVASD EL EZT IS!

  • országgyűlés
  • választások

Vadabbnál vadabb ötletek a Parlamentben

Ezt is szeretjük