2022-es választás: fontos határidő közeleg, ami sokakat érint
Hamarosan elkezdődnek Magyarországon a választások, ezzel kapcsolatban pedig több fontos határidő is lejár pénteken.

választás3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2022. április 3-án tartják a rendszerváltás utáni kilencedik országgyűlési választást, ezzel kapcsolatban pedig több határidő is lejár hamarosan. Ha valaki külföldről szavazna, vagy Magyarországon, de nem a számára kijelölt szavazókörben, pénteken 16 óráig van ideje elintézni ezt.

Fontos, hogy a március 25-i határidő a kérelem beérkezésére vonatkozik. Ha például csütörtökön levélben nyújtja be valaki a kérelmet, már valószínűleg nem fog időben odaérni, így kicsúszik a határidőből. Éppen ezért javasolják, hogy aki teheti, online adja be a kérelmeket. 

Szavazás külföldről 

Ha van magyar lakcímed, de külföldről szeretnéd leadni a szavazatod a választásokon, kérelmezned kell, hogy felvegyenek külképviseleti névjegyzékbe. Mindegy, hogy külföldön élsz, vagy csak a szavazás napján nem leszel az országban, ugyanúgy lehetőséged van leadni a szavazatodat külképviseleteken.

választás2.png
Fotó: Társaság a Szabadságjogokért

Itt részletesen is leírták, hogyan teheted ezt meg. Érdemes akkor is beadni a kérelmet, ha még bizonytalan vagy abban, hogy külföldön vagy itthon szavazol. Ha ugyanis utólag kiderül, hogy mégis Magyarországon adnád le a szavazatod, március 30-án 16 óráig még visszavonhatod a kérelmed. 

Az átjelentkezés szabályai

Ha Magyarországon, de nem a lakcímed alapján kijelölt szavazóköröd környékén tartózkodsz a szavazás napján, átjelentkezési kérelmet kell benyújtanod. Ennek a határideje szintén március 25-én 16 óra. Elég mindössze egy átjelentkezési kérelmet leadnod ahhoz, hogy az országgyűlési választásokon és a népszavazáson is a lakóhelyedtől eltérő szavazókörben szavazhass. Erről itt írtak részletesen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha átjelentkeztél már, de később kiderül, hogy mégis az eredeti szavazókörödben adnád le a szavazatod, április 1-én 16 óráig visszavonhatod a kérelmed. A külképviseleti szavazásra és az átjelentkezésre vonatkozó kérelmek automatikusan vonatkoznak a népszavazásra is, tehát emiatt nem kell külön intézkedned.

Jelentkezés szszb-tagnak

Legkésőbb március 25-én 16 óráig jelenthetik be a pártok és az ezzel foglalkozó civil szervezetek, hogy kiket és hova küldenek delegált szavazatszámláló bizottsági tagnak. A jelöltek és pártok mellett több erre a célra létrehozott civil szervezet is segít a megbízott tagok összegyűjtésében, koordinációjában, pártoknak történő “kiajánlásában”: ilyen a Számoljunk Együtt Mozgalom vagy a kifejezetten a hatpárti ellenzéki megállapodásnak megbízott tagokat gyűjtő 20K22. Ha szeretnél szavazatszámláló lenni, érdemes a lehető leghamarabb jelentkezned náluk, hogy be tudjanak jelenteni péntekig. 

Ha kérdésed van az országgyűlési választásokkal kapcsolatban, kattints erre az oldalra. Ha pedig jogi segítségre lenne szükséged, keresd a társaságot a jogsegely@tasz.hu címen vagy hívd forródrótjukat 8-20 óra között a +36 30 722 3356-os számon!

Választás 2022: fontos tudnivalókat közöltek, ha ilyen módon szavazol

Mikortól lehet felvenni a szavazási levélcsomagokat hat kijelölt külképviseleten?

(Borítókép forrása: Balogh Zoltán / MTI)

Ezt is szeretjük