Novák Katalin lett a köztársasági elnök: először választottak nőt államfőnek Magyarországon
Novák Katalin nemcsak az első női köztársasági elnöke Magyarországnak, hanem a legfiatalabb is, aki ezt a posztot betölti.

novákkatalin1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Európa kifejezetten nehéz időket él meg mostanában, azonban az élet nem áll meg, így Magyarországon is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a politikai világ történései, ami a választások közeledtével egyre fokozódik.

Március 10-én, csütörtökön is fontos események zajlottak a Parlamentben. A jelenlegi köztársasági elnök, Áder János mandátuma május 10-én lejár, ezért fontos volt kijelölni, ki veszi át tőle az államfői feladatokat. A kormánypárt jelöltje Novák Katalin volt, az ellenzék pedig Róna Péternek szavazott bizalmat. Végül az eddig családokért felelős tárca nélküli minisztert választották, így Novák Katalin nemcsak az első női köztársasági elnök lett, hanem a legfiatalabb is, aki betölti ezt a pozíciót.

A család számára az első

A 44 éves politikusnő az utóbbi néhány évben gyakran feltűnt a közéletet érintő hírekben, hiszen a családokért felelős tárca nélküli miniszterként több olyan bejelentés is kapcsolódott a nevéhez, ami rengeteg embert érintett, ilyen volt például a babaváró hitel, a csok vagy az otthonfelújítási program. A megválasztása előtti beszédében kihangsúlyozta, hogy továbbra is fontosak maradnak számára a családok, és büszkén képviseli a magyarokat. 

novákkatalin2
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A szavazás során öt érvénytelen szavazatot találtak, 137 képviselő szavazott Novák Katalinra, és 51-en adták le voksukat Róna Péterre, így a történelme során először női államfője lett Magyarországnak. Egy korábban az Indexnek adott interjújában elmondta, hogy bár a Fideszhez tartozik, köztársasági elnökként ugyanakkor a nemzeti egységet kell megjelenítenie, ezért a nemzet minden különbözőség feletti egységének kifejezése lesz a legfontosabb dolga.

Ezt kell tudni Novák Katalinról

Az ország új köztársasági elnöke 1977-ben született Szegeden, szintén itt érettségizett, majd a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett közgazdászvégzettséget, a Szegedi Tudományegyetemen pedig jogi diplomát, emellett tanult Párizsban és Los Angelesben is. Francia, angol és német nyelven felsőfokú szinten beszél, spanyolul pedig középszintű a nyelvtudása. A politika világába 2001-ben csöppent bele, amikor külügyminisztériumi referensként dolgozott, 2003 és 2010 között gyermekeivel volt otthon, ezután pedig egyre magasabb pozíciókba került, volt miniszteri tanácsadó, kabinetfőnök, miniszteri biztos, 2014-től 2020-ig pedig a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárrá választották. 2020-ban lett családokért felelős tárca nélküli miniszter, 2022. március 10-én pedig Magyarország első női köztársasági elnöke.

Férje Veres Attila, aki 2013 óta a Magyar Nemzeti Bank pénz- és devizapiaci igazgatója, három gyermekük született, Ádám 2004-ben, Tamás 2006-ban és Kata 2008-ban. Szabadidejét szereti a családja körében tölteni, de fontos számára az egészséges életmód, közösségi oldalán gyakran oszt meg fotókat futóedzéseiről, de a konyhában is otthonosan mozog. Egykori kollégái szerint Novák Katalin nemcsak kedves személyisége miatt jó társaság, hanem dicsérték intellektusát, felkészültségét, munkabírását és remek diplomáciai érzékét is.

Ő volt az első magyar nő, aki országgyűlési képviselő lehetett

Slachta Margit országgyűlési képviselőként az egyenjogúságért, a nők választójogáért és a szociális helyzet javításáért küzdött. A keresztény feminizmus szószólója lett.

(Borítókép forrása: Máthé Zoltán / MTI)

Ezt is szeretjük