Nem csak Kamala Harris ért el hatalmas sikert: 4 nő, aki történelmet írt a politikában
A következő bátor asszonyok beírták magukat a történelembe: politikai hatalmat szereztek a férfiak uralta korokban.

politikusnok cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt hetekben az amerikai elnökválasztás miatt nemcsak Joe Bidenre, hanem Kamala Harrisre is hatalmas figyelem hárult. Győzelmükkel ugyanis ő lett az első nő, akit az USA alelnökévé választottak, de ő lett az első színes bőrű politikus is ebben a pozícióban.

Az elmúlt évszázadban rajta kívül is akadt számos olyan okos, bátor asszony, akik kikövezték az utat utódaik számára. Most bemutatunk közülük néhány igazán inspirálót, akik politikai irányultságuktól, intézkedéseiktől függetlenül is említésre méltóak, hiszen történelmet írtak. A sor persze egyáltalán nem teljes, hiszen rajtuk kívül is számos nő ért el hatalmas sikereket ezen a területen.

Jeannette Rankin, a Kongresszus első női tagja

Jeannette Pickering Rankin azok közé az asszonyok közé sorolható, akik elsőként jelentek meg a politikai szférában: ő volt az első olyan nő, akit beválasztottak az Egyesült Államok Kongresszusába. 1880-ban született Missoulában egy farmer és egy tanár gyermekeként. Fiatalkorában a ház körüli teendőket látta el, valamint testvérei nevelésében segített be. Már gyermekként észrevette és igazságtalannak tartotta, hogy bár a nők ugyanannyit fáradoznak, mint a férfiak, a politikába egyáltalán nincs beleszólásuk, és törvényes szavazati joggal sem rendelkeznek.

A Montanai Egyetemen tanult, biológiából szerzett diplomát, és sok területen, például a ruhakészítésben, a tanításban vagy a bútortervezésben is kipróbálta magát. 27 évesen csatlakozott a szüfrazsett mozgalomhoz, és ő volt az első asszony, aki felszólalt a montanai törvényhozás előtt. 1914 novemberében Montana lett a hetedik állam, amely korlátlan szavazati jogot biztosított a nők számára. Kampányát a republikánus pártban tevékenykedő bátyja támogatásával vitte végig, és 1916-ban ő lett az első és egyetlen nő, akit beválasztottak a Kongresszusba. Ellenezte a háborút, harcolt a nők jogaiért, a dolgozók munkakörülményeinek javításáért, nagy szerepe volt a Nőjogi Választóbizottság létrejöttében. 1918-ban végül kikerült a Kongresszusból, de 1940-ben újra nyert. Élete későbbi időszakában beutazta a világot, és tanult például Mahatma Gandhitól is. 1973-ban, 92 évesen hunyt el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Golda Meir, a világ harmadik női miniszterelnöke

Az 1898-ban Kijevben született Golda Meir 1969 és 1974 között Izrael miniszterelnöke, a világ harmadik női miniszterelnöke, illetve Izrael Állam alapítóinak egyike volt. 1903-ban családjával Wisconsinba költöztek, majd mivel 14 éves korában anyja azt akarta, hogy hagyja abba a tanulást, és menjen férjhez, a lány Denverbe menekült. 1917-ben hozzáment Morris Meyersonhoz, négy évvel később pedig Palesztinában telepedtek le. Az asszonyt hamarosan megválasztották a Hisztadrút munkásszövetség képviselőjének, majd vezetőjének, és egyre nagyobb befolyásra tett szert. 1948. május 14-én egyike volt a tizenkét politikusnak – köztük két nőnek -, akik aláírták Izrael Állam függetlenségi nyilatkozatát.

1949 és 1956 között Izrael munkaügyi, majd 1956-tól külügyminisztere volt, 1969 és 1974 között pedig az ország miniszterelnöki pozícióját töltötte be. 1974-ben mondott le a tisztségről, és 1978-ban, 80 évesen hunyt el.

Sirimavo Bandaranaike, az első női kormányfő

Sirimavo Bandaranaike-t tartják a modern világ első női kormányfőjének. 1916-ban a ceyloni Balangodán született előkelő, buddhista családba, és katolikus oktatásban részesült. 24 évesen adták hozzá Solomon Bandaranaike politikushoz. Amellett, hogy irányította a háztartást, és nevelte gyermekeiket, kivette a részét a jótékonykodásból, valamint férje karrierjét is támogatta. A férfit 1956-ban választották miniszterelnökké, ám három évvel később egy buddhista szerzetes lelőtte őt felesége szeme láttára. Az özvegy a tragédiát követően döntött úgy, hogy beszáll a politikába: átvette a Szabadságpárt vezetését, és 1960-ban férje helyett indult a választásokon. Végül sokak meglepetésére győzelmet is aratott.

Folytatta Solomon Bandaranaike intézkedéseit. Az állami fenntartású gazdaságot vélte előnyösnek, iskolákat, bankokat és vállalkozásokat államosított, jó kapcsolatot ápolt a keleti blokkal. 1960-tól 1965-ig volt miniszterelnök, majd 1970-től 1977-ig ismét elnyerte ezt a címet, 1972-ben pedig Srí Lankára nevezte át Ceylont. A köztes időben a konzervatívok vették át a hatalmat. 1994 és 2000 között ismét ő vezette az országot. Összesen 18 évig töltötte be a pozíciót, és végül röviddel 2000-es halála előtt mondott le. Akkor, 84 évesen ő volt a világ legidősebb kormányfője. Lánya, Chandrika Kumaratunga szintén politikai pályát választott, miniszterelnöksége után ő lett Srí Lanka ötödik elnöke.

Indira Gandhi, az első és egyetlen női miniszterelnök Indiában

Az 1917-ben született Indira Gandhi a történelem első női kormányfőinek egyike, és India első, valamint azóta egyetlen női miniszterelnöke volt. Nagyapja a Kongresszus Párt elnöke volt, apja az ország első miniszterelnöke, de anyja is részt vett a politikában. Kezdetben apja munkatársaként dolgozott, majd 1946-ban a Kongresszus Párt elnöke lett. 1964-ben, a férfi halála után tájékoztatás- és rádióügyi miniszter lett Sasztri kormányában, és egyre inkább erősödött benne a hatalomvágy. Végül 1966-ban választották miniszterelnökké, majd 1980-tól 1984-ig újra betöltötte ezt a pozíciót. Támogatta a demokráciát, Kelet-Pakisztán függetlenségét, igyekezett mérsékelni és felszámolni a szegénységet. Politikáját, személyét pedig gyorsan megismerte az egész világ: egy rendkívül tehetséges, éleslátó, erős kisugárzással rendelkező asszony volt, aki igen nagy népszerűségnek örvendett.

Ő volt India második leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke, és sokak szerint a legerősebb is. 1984-ben két testőre vetett véget az életének, meggyilkolását követően pedig zavargások törtek ki az országban.

Az első női elnökjelölt Amerikában

Az 1800-as évek végén, amikor a nőknek még szavazati joguk sem volt, hatalmas port kavart, hogy egy elszánt és céltudatos, ráadásul fiatal asszony úgy döntött, indul az amerikai elnöki posztért. Victoria Woodhullt sokan támadták, és Mrs. Sátánnak nevezték, ő mégis kitartott. Bár nem választották meg, mély nyomot hagyott a történelemben, és egész életében a nők jogaiért harcolt.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük