Megvannak az első adatok a választásról: még az elemzőt is meglepték

Még soha nem volt ilyen magas a részvételi arány az első órákban, mint a 2018-as választáson.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Még soha nem volt ilyen magas a részvételi arány az első órákban, mint a 2018-as választáson.

Friss

23:20: 80,76%-os a feldolgozottság. Kattints ide, és nézd meg, milyen végeredményre számíthatunk az eddigi adatok alapján!

22:55: 69,14%-os feldolgozottságnál a listás szavazatok eredménye: első a FIDESZ-KDNP (49,51%), második a JOBBIK (19,99%), harmadik az MSZP-PÁRBESZÉD (11,85%), negyedik az LMP (6,47%).

21:50: 21 óra után Budapesten a VI. kerületben és a XI. kerületben még mindig sokan várakoznak, hogy szavazhassanak. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke nemrég bejelentette: amint az összes szavazni kívánó bejut a szavazókör épületébe, megkezdik az előzetes eredmények közlését.

19:00: A legfrissebb adatok szerint 18:30-ig 68,13%-os volt a részvétel. Ez több, mint amennyien 2014-ben összesen szavaztak.

18:15: Szél Bernadett is elérzékenyült a hajrában, és megható posztot tett közzé, férjének címezve. Mutatjuk, kattints ide!

16:00: Van, ahol választási szabálytalanságot észleltek. Ha te is ilyet tapasztalsz, nézd meg, mi a teendő!

14:00: Tömött sorokban várakoznak a választópolgárok az itthoni szavazőkörök és a külképviseletek előtt. Fotók itt!

11:30: A politikusok nagy része már szavazott, a legtöbben a feleségüket is vitték. Kattints ide a fotókért!

Ma reggel 6 órakor megkezdődtek a 2018-as országgyűlési választások. Török Gábor politikai elemző a start után alig két órával meglepő adatokat tett közzé: az első 60 percben megdőlt a részvételi rekord, reggel 7-kor már 2,24%-os volt a részvétel. Ehhez még a 2002-es választások is csak közelítettek, akkor 2,00% volt ugyanez az adat.

Az erős kezdésre még a szakértő sem számított, tegnap este úgy becsülte, hogy majd csak a 11 órai statisztikából lehet majd nagyjából következtetni arra, vajon hányan voksolnak idén. "A 11 órás adatok birtokában már egész okosak lehetünk abban a tekintetben, hogy vajon magas, átlagos vagy alacsony részvétel várható-e" - írta a Facebookon.

A 9 órai adatok csak megerősítették a korábbiakat: a Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétett információk szerint eddigre már 13,17%-os volt a részvétel, amire még nem volt példa a magyarországi választások történetében.

A politikusok már kora reggel óta szavazásra buzdítanak a Facebook-oldalukon keresztül, a legtöbben élő bejelentkezéssel vagy fényképekkel hívják fel a követőik figyelmét a részvétel fontosságára. Olyanok is vannak, akik már a lehető leghamarabb túlestek a dolgon, Orbán Viktor például már 8 óra előtt leszavazott feleségével, Lévai Anikóval.

Vona Gábor jobbikos miniszterelnökjelölt negyed 9-kor élő videóval jelentkezett a Facebookon Gyöngyösről.

Szél Bernadett, az LMP jelöltje is facebookos videóban buzdítja a követőit a szavazásra.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnökjelöltje még tegnap este állított karácsonyfát a parlament előtt:

Kiemelt kép: MTI/Biró István

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Ezt is szeretjük