Benzinkutakon és parkolókban randalíroznak a vadcsirkék a gyönyörű szigeten: a hawaii Kauai a szárnyasok paradicsoma

A festői szépségű sziget a vadcsirkék paradicsoma.

vadcsirkék

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kauai a Hawaii-szigetek negyedik legnagyobb tagja, a világ legszebb szigetei között tartják számon. De nemcsak ezért híres messze földön, hanem azért is, mert a helyiek és a nyaralók lépten-nyomon vadcsirkékbe botlanak a területen. 

A szárnyasok ugyanis mindenhol ott vannak, ellepik a parkolókat, a strandokat, rohangálnak a fák között, és randalíroznak a benzinkutakon. És bármennyire is furcsa, ezzel csak fokozzák a sziget népszerűségét.

Megtanultak együtt élni velük

A vulkanikus eredetű Kauai burjánzó esőerdei, harsogóan zöld növényzete miatt kiérdemelte a Kert-sziget elnevezést. Bővelkedik a gyönyörű partszakaszokban, a festői vízesésekben és az ide-oda mászkáló vadcsirkékben. A helyiek és a kapirgálók kapcsolata meglehetősen komplexnek mondható. Bár kétségkívül nem mindenki rajong értük, megtanultak együtt élni velük, és látják azt is, hogy nem elhanyagolható turisztikai vonzerőt jelentenek.

 A csirkék megtizedelik az ízeltlábúak helyi állományát, amiért sokan hálásak nekik, ugyanakkor kerteket rombolnak le, szemetet és a macskáknak kirakott eledelt esznek, vagy épp a turistáktól kuncsorognak falatokért. Na de hogy terjedtek el ennyire ezen a paradicsomi szigeten?

A helyiek között népszerű az az elmélet, hogy az 1982-ben és 1992-ben tomboló hurrikánok tehetők felelőssé a szabadon mászkáló vadcsirkékért. A viharok ugyanis több száz csirkeólt pusztítottak el a szigeten, így a háziasított állatok kiszabadultak, és elszóródtak a vadonban. Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy Kauai már hosszú évszázadok óta a vadcsirkék, moák otthona, amiket még a polinéz hajósok hoztak magukkal. Így amikor a háziasított csirkék kiszabadultak, nemcsak egymás között, hanem a moákkal is szaporodtak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a lávakő megpuhult, a vadcsirke is kész

A vadcsirkék mindenfelé otthon érzik magukat a szigeten, az emberek általában nem bántják őket, és nincsenek olyan természetes ragadozóik sem, amelyektől különösebben óvakodniuk kellene. Sokan nem tudják megkülönböztetni a hibrideket a háziasított és a helyi vadcsirkéktől.

Felmerülhet, hogy vajon hogyhogy nem vadásszák le az állatokat étkezési célokra, ám olyan kemény a húsuk, hogy arról még egy vicces helyi mondás is született, ami nagyjából így szól: „Ha meg szeretnéd enni a csirkét, tégy fel két lábasban vizet forrni. Az egyikbe tegyél lávakövet, a másikba vadcsirkét. Amikor a lávakő elkészült, a vadcsirke is evésre kész.”

Kauai szigetén a nap 24 órájában, még a KFC parkolójában is hangoskodó vadcsirkék a kulturális identitás részét képezik. A szuvenírboltokban mágneseken, pólókon, táskákon találkozni az állatok képével.

Becsapós kvíz: felismered, milyen állat látható a képen?

Egyes élőlények ugyanis szinte tökéletes másolatai a növényeknek, ezáltal alig-alig vehetők észre természetes környezetükben. Titkuk, vagy ha úgy tetszik, láthatatlanná tévő varázserejük a mimikri, vagyis a rejtőszín, illetve forma. Ezek az állatok évmilliók alatt alakultak olyanokká, amilyenek ma, át számos fejlődési állomáson, mind erősítve saját esélyeiket. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük