Nem érzéketlen, kódoltan nem szereti a karácsonyt: 4 típus a pszichológus szerint, aki nem tudja átélni az ünnepet

Van, akinek a karácsony az év legrosszabb időszaka.

GettyImages-1354938562

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsony a szeretet ünnepe, a boldog, felhőtlen ünneplés ideje, egy mosollyal és vidámsággal teli időszak, amit minden évben mindenki várva vár. Azaz már aki. Vannak ugyanis olyanok, akik számára ez az ünnep az év legrosszabb időszaka.

Ezt az álláspontot a legtöbben csodálkozva és megbotránkozva fogadják. Utálod a karácsonyt? Hogy lehet utálni a karácsonyt? - teszik fel sokan a kérdést. Valójában ezt az ünnepet is lehet szeretni vagy nem szeretni, más-más okokból. Természetes, hogy az ember életében vannak bizonyos helyzetek, amikor a lelke a legkevésbé sem a karácsonyt szomjazza. Ha például valakinek a családjában problémák vannak, gyászol, szerette vagy esetleg ő maga beteg, érthető, hogy nem éri utol az meghitt hangulat. Tény azonban, hogy olyanok is akadnak, akiknek nincs különösebb okuk, hogy ne kedveljék a karácsonyt, mégis azt érzik, hogy ezt az ünnepet nem nekik találták ki.

Akik kódoltan nem szeretik a karácsonyt

Azok, akik zsigerből rosszban vannak az ünneppel, Thomas Henricks pszichológus szerint általában négy embertípus valamelyikébe tartoznak. Ők a kontrollfüggők, a kívülállók, a csapdába esettek és a nehezen boldogulók.

Miért utálja a karácsonyt a kontrollfüggő?

A kontrollfüggő karácsonyát voltaképpen a saját elképzelései rontják el. Rendszerint még gyerekkorukból hoznak magukkal egy képet a tökéletes karácsonyról, amit évről évre szeretnének reprodukálni. A szervezés, a lakás, a fa, a menü és a tökéletes ajándékok irányában támasztott szilárd elképzelésekhez ragaszkodva a kontrollfüggő elsiklik az ünnep lényegi, örömteli része felett, és csak a feszültséget érzi, a karácsonyi hangulatot nem. Versenybe száll tavalyi önmagával, az ismerősök karácsonyával, és azt érzi, rajta kívül senkinek sem olyan fontos az ünnep makulátlan lebonyolítása. A probléma azonban éppen a bonyolítással van.

Mi a baja a karácsonnyal a kívülállónak?

A kívülállók egy nagy halmazt képeznek, hiszen sok oka lehet annak, miért válik valaki kívülállóvá karácsonykor. Ahogy a pszichológus is taglalja, természetesen vannak olyan személyek, akik élethelyzetükből adódóan nem élik át ugyanazt az örömöt, mint sokan mások. Vannak, akikben egy szomorú emléket vagy a visszavágyott szebb időket idézi az ünnep, ezért nem tudnak igazán bekapcsolódni. Ott vannak a magányosak is, akiknek nincs családja, szerettei, esetleg a rossz viszonyok miatt nem tartják a kapcsolatot. Esetükben sem meglepő, és abszolút érthető is, hogy kiszorultnak érzik magukat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kívülállók az introvertáltak is, akik pedig nem szeretik a nyüzsgést, a tömegesen áramló vendégeket, a karácsonyi felhajtás zaját. Ők sokszor észérvekkel próbálnak az ünnepek ellen beszélni, és intellektusuk mögé bújnak, hogy ne kelljen, vagy minél kevésbé kelljen bekapcsolódniuk a karácsonyozásba.

A csapdába esettek problémája az ünneppel

Az introvertáltakon át csusszanunk a következő csoportba, melyet Henricks sorol, ám nem csak ők vannak benne. A csapdába esettek ugyanis azok az emberek, akiknek akaratuk ellenére, valamilyen külső nyomás vagy belső, akár lelkiismereti késztetés hatására kell úgy ünnepelniük a karácsonyt, ahogyan nem szeretnék. Kénytelenek elmenni a családi gyülekezésre, amikor legszívesebben távol maradnának, meg kell jelenniük a céges karácsonyi partin, amikor nem kedvelik a kollégáikat. Egy olyan szituáció, amelybe az ember akarata ellenére szorul be, tönkreteszi az ünnep szeretetét.

A nehezen boldogulók ezért utálják az ünnepet

Kik a nehezen boldogulók? Azok, akik bizonyos nehézségek, hátráltató vagy épp akadályozó tényezők miatt nem tudják megélni a karácsony szépségét. Ennek lehet az oka egy tartós anyagi visszaesés, de sokszor az időhiány is. Ebben az esetben az érintett fejében van egy áhított kép az ünnepről, de a körülmények lehetetlenné teszik a megvalósítást. Ha nincs pénz az álommenüre, nincs idő a lakás kidekorálására, és az ajándékvásárlás is inkább szorongás, mint öröm, az ünnep nem lehet kellemes és felszabadult.

A négy kategóriában sokan magukra ismerhetnek, de a pszichológusnak köszönhetően könnyebb lehet számukra az is, hogy megértsék önmagukat, viszonyulásukat a karácsonyhoz. A remény mindenesetre mindig ott van, hogy a következő karácsony más lesz. Kinek-kinek olyan, amilyenre a lelke mélyén vágyik.

Így tartható életben a remény

Néha nem könnyű bízni benne, hogy minden rendbejön, de a remény életben tartható, ha igazán szeretnénk. Korábbi cikkünkben arról olvashatsz, hogyan.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük