Így kaphatsz 200 ezer forintot az államtól
Meghosszabbították a leadási határidőt
A pályázaton a tanulmányaidra költhető pénzt kaphatsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által 2013 novemberében kiírt, Út a diplomához nevű pályázat beadási határidejét 2014. február 20-ra módosította a szervezet. A támogatásra felhasználható keretösszeg 133 millió 491 ezer forint.

Az esélyteremtő és önköltség-támogatási pályázat célja hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, kiemelten a roma származású hallgatók felsőoktatási esélyegyenlőségének javítása és felsőoktatási tanulmányaik támogatása.

Főként a roma származású hallgatókat szeretnék támogatni

Az előfinanszírozás formájában folyósításra kerülő támogatást nem kell visszafizetni. A hátrányos helyzetű, többségében roma fiatalok felsőoktatási részvétele alacsonyabb és a kimaradásuk esélye is magasabb, mint a nem hátrányos helyzetű társaiké.

Ennek okai a köznevelési intézményrendszerben tapasztalható területi és intézmények közötti különbségek, az ebből fakadó esélyegyenlőségi és oktatási különbségek és a családok lehetőségeinek korlátai. A támogatásba 5%-ban roma származású jelentkezőket kell bevonni.

Két része van

A felhívás két komponense pályázható, az egyik az ösztöndíj támogatásáról szól, aminek keretében 200 ezer forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető tíz hónapra vonatkozóan. Az ösztöndíj kifizetése átutalással történik. Ebben az esetben önrész kötelezően nincs előírva.

A pályázat második komponense keretében az önköltséges hallgató maximum 220 ezer forint önköltség támogatásban részesül félévente. A támogatás nagysága nem haladhatja meg a képzés önköltséges részének 85%-át, illetve nem lehet kevesebb az önköltség 60%-ánál.

Mindkét esetben a hallgató akkor jogosult a második félévi támogatásra, ha a pályázat beadásának félévében legalább a mintatanterv 50%-ának megfelelő kreditet teljesített, és ugyanannál az intézménynél folytatja a tanulmányait. Egy hallgató egyszerre csak az egyik komponensre pályázhat. A pályázatra mindenki benyújthatja a jelentkezését, aki magyar állampolgár, valamint Magyarország területén működő felsőoktatási intézményben folytat felsőfokú tanulmányokat, önköltséges képzésen belül.

Aki pályázhat

Mindkét komponensre benyújthatja a pályázatát az a jelentkező, aki önköltséges képzésben 2013-ban hallgatói jogviszonnyal rendelkezik és a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetűnek számít. Az a 25 éven felüli hallgató is pályázhat, aki utógondozásban részesül, valamint a havi jövedelme nem haladja meg a 114 ezer forintot vagy regisztrált álláskereső.

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Aki nem pályázhat

Nem pályázhatnak az Út a diplomához programra azok, akik az Útravaló ösztöndíjprogram Út a felsőoktatásba alprogramjában a 2013-as évi pályázatban támogatásban részesülnek. Azok a hallgatók sem pályázhatnak, akik 2013-ban ugyanarra a célra február 20-ig egyedi kérelem alapján támogatásban részesültek, de a jelentkezésnek az is a feltétele, hogy a pályázó ne legyen a Roma Szakkollégium tagja az első komponens esetén, a Roma Szakkollégium tagja pedig csak abban az esetben pályázhat a második komponensre, ha az önköltség fedezésére fordított támogatásban a roma szakkollégiumi program keretében nem részesült.

Kép: MTI

Ezt is szeretjük