Az nem baj, ha kimennek, csak jöjjenek vissza

A kormány hazacsábítja a fiatalokat

Az Új Nemzedék program várja a fiatalokat.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Központi Statisztikai Hivatal 2013-as adatai szerint a Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok 7,4%-a, 335 ezer ember él külföldön.

Ez az adat a külföldön élő, de Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező állampolgárok számát becsli, tehát akik három hónapon keresztül nem tértek haza. Így most már a kormány is rájött arra, hogy a foglalkoztatottsági adatokba ezeket az állampolgárokat nem lehet beleszámolni.

Németország és Nagy-Britannia a legfőbb cél

Egy 2012-es év végi adat szerint minden ötödik felnőtt tervezi, hogy rövid vagy hosszú távon külföldön vállal munkát vagy végleg kivándorol, és minden hetedik diplomás fiatal Magyarország határán túl képzeli el a jövőjét. Ebből kifolyólag az is biztos, hogy minden ember környezetében él valaki vagy valakik, akik már megpróbálták külföldön vagy akár le is telepedtek valahol. A legtöbb magyar állampolgár két legnépszerűbb célországa Németország és Nagy-Britannia.

Éppen ezek miatt az adatok miatt a miniszterelnök-helyettes Navracsics Tibor szerint nem lehet feladni azt a célt, hogy a kivándorolt fiatalokat visszacsábítsa a kormány az országba úgy, hogy Magyarországon boldogulni is tudjanak.

A miniszterelnök-helyettes erről az Új Nemzedék program pályaorientációs programsorozatának első állomásán beszélt október 25-én. Az Új Nemzedék program célja, hogy a fiatalok számára komplex akciótervet nyújtson. Elmondása szerint sok olyan szituáció van, amikor a fiatalok tanácsokat várnak akár az iskolaválasztásról, akár az otthonteremtésről, akár családalapításról van szó, de még az itthon maradásukkal kapcsolatban is néha tanácstalanok.

Magyarok a világ legjobbjai között!

Nézegess képeket!

Elolvasom
Milyen lépéseket tesz a kormány?

A kormány egyik lépése, amivel többek között megpróbálja a fiatalokat itt tartani, a családi adókedvezménnyel kapcsolatos rendelkezések, amik bátorítják a családokat gyereknevelésre, és gyermekbarát intézményeket hoz létre. Ezen kívül segíti a fiatalokat a pályaválasztásban az intézményrendszer sokszínűvé tételével, a szakoktatás gyakorlatorientálttá tételével, a középiskolai oktatás színvonalának emelésével, a felsőoktatás fejlesztésével és nem utolsósorban az otthonteremtés könnyítésével.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Navracsics Tibor elmondása alapján nem az a gond, hogy a fiatalok közül sokan kimennek tanulni vagy dolgozni, hanem az, hogy ha hazajönnek, hogyan fognak boldogulni. A pályaorientációs programsorozat első állomása Veszprém, ahol a fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy pályaorientációs tanácsadókkal, pszichológussal vagy grafológussal beszéljenek. Továbbá tanácsokkal látják el őket a munka világának megismerésével kapcsolatban.

Az Új Nemzedék Plusz projekt és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal közös pályaválasztási programsorozata több vidéki nagyvárosban és Budapesten is folytatja a rendezvényt. Ugyanakkor a kintről esetleg hazatérő fiataloknak valószínűleg aligha lenne szüksége tanácsadásra az itthoni munkavállalással kapcsolatban, hiszen nem tapasztalatlan emberekről van szó. Kérdés, hogy ez a programsorozat mennyire bizonyul hasznosnak a fiatalok számára, és mennyivel segíti őket a a gyakorlatban a munkavállalással és a további boldogulással kapcsolatban.

Kép forrása: MTI, Soós Lajos

Ezt is szeretjük