Saját ürülékét használja fegyverként ez a rovar: nagyon furcsán néz ki

A különleges rovar az ürülékével védi magát, és nem is akárhogyan.

GettyImages-1372126448
beauty and style
Top olvasott cikkek

A levélbogárfélék osztályába tartozó "teknősbogár" lárvája, angolul tortoise beetle, nagyon különleges módszert fejlesztett ki arra, hogy megvédje magát.

Bármennyire meglepő, egy ürülékből készült fegyvert lóbál veszély esetén. Ez a kakibot pedig nagyon hatékonynak bizonyul abban, hogy elijessze a támadókat.

Ürülékkel védekező lárva

Már évezredek óta kifejlődött náluk ez mechanizmus. Mozgatni tudják, lecsaphatják vele az ellenségeiket, de a teknősbogarak nem csak így óvják a fennmaradásukat.

GettyImages-1336240550

Bevett szokás a rovarok világában, hogy számtalan petét raknak le a levelekre, majd magukra hagyják őket a "szülők", reménykedve abban, hogy legalább néhány túléli ezt az igencsak védtelen időszakot. A teknősbogaraknál azonban az anya hevesen őrzi őket, és körbe-körbe rohangászik körülöttük, hogy biztonságban tudhassa ivadékait.

Annyira lefoglalja őt a gyermekeinek a védelme, hogy még enni sincs ideje, ez akár két teljes hónapon át is tarthat. Mi szükség lehet egy ilyen helikopterszülő mellé még egy kakikardnak?

Ennek az ürüléktömegnek egy része a lárva külső vázából tevődik össze, ez képes megkötni az anyagokat, hogy ez a kard vagy pajzs betölthesse funkcióját. Vészhelyzet esetén egy kört formálnak, és hátsó fertályukat mutatják a támadó felé, közben az anya végzi a körözést. Ugyan a látvány szürreális, legtöbbször beválik. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A külső váz vagy exoskeleton idővel egyfajta áttetsző fátyollá alakul át, ami védi őket. Képesek változtatni a színüket, akár menet közben is a barnából élénklilává is válhatnak, ezzel is elősegítve a környezetbe való beolvadásukat.

Milyen bogarat látsz a képen? Teszteld, felismered-e a cincért vagy a cserebogarat!

Mindenkire ragad tudás a bogarak neveiről, miközben felcseperedik. Te hányféle bogár nevét azonosítod be sikeresen? Teszteld tudásod kvízjátékunkkal!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük