A Földre zuhanhat a Szovjetunió űrkapszulája: majdnem fél tonnát nyom
Űrkutatók szerint hamarosan elveszett szovjet űrszonda darabja hullhat a Földre.

urszonda 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mostanáig csak kevesen hallhattak a Kozmosz 482 nevű Vénusz-szondáról, melyet a Szovjetunió 1972 tavaszán indított űrbéli útjára. Az eszközt szállító rakéta meghibásodására azonban nem számítottak, melynek következtében a szonda Föld körüli pályán ragadt.

Bár az idők során az eszköz darabjaira hullott, egyes részei, mint a belépő kapszula továbbra is a Föld körül kering. A szakértők szerint azonban ez a folyamat lassacskán a végéhez közeledhet, így akár még ebben az évben leeshet.

495 kilogrammos űrkapszula közelít

A megfigyelésről a Space.com számolt be, a tudósok szerint pedig a legnagyobb problémát az a 495 kilogrammos belépő kapszula jelenti, ami eredetileg az űrszonda leszállóegységét segítette volna a landolásnál. Thomas Dorman műholdfigyelő szerint a szonda 40-50%-a most is egyben lehet, a maradványok pedig 2019 végén vagy 2020 elején érhetnek Földet.

Dorman ugyanakkor hozzátette, hogy a naptevékenységet előre nem tudják meghatározni, ahogy az űreszköz sebessége és egyenetlen pályája miatt szintén nehéz megbecsülni a becsapódás konkrét időpontját.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogy bejuthasson a Vénusz légkörébe, tervezői a kapszulát a létező legstrapabíróbb védőpajzsba burkolták. Magyarán a szerkezet gond nélkül átjuthat a földi atmoszférán is. Bár a kapszulához tartozik egy lassító ejtőernyő, az azt aktiváló akkumulátor már valószínűleg rég lemerült.

A képek illusztrációk. Forrás: Getty Images.

Vörösre váltott a Hold, majd teljesen eltűnt: bámulatos jelenséget fotóztak

A különleges árnyalata miatt vérholdnak is nevezett jelenségre mindössze néhány évente egyszer van példa, a következő ilyen látványosságra 2022-ig várni kell. Ha lemaradtál róla, nézd meg képeken, milyen gyönyörű volt: Magyarországon és külföldön készült fotókat is mutatunk!

Ezt is szeretjük