Csak úgy vonzza a betörőket: ezeket a hibákat ne kövesd el az ünnepek alatt

Egy ünnepi betörés legfeljebb akkor szórakoztató, ha filmen nézed. Ismerd meg a veszélyeket, hogy megelőzhesd!

ijedt-no
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szerencsés esetben az év végi ünnepek a lecsendesedésről és a nyugalomról szólnak. A meghitt családi események, a jó kis lakomák és a pezsgő mámorában könnyű elfeledkezni arról, hogy a világnak van egy veszélyes oldala is, ami sajnos ilyenkor sem alszik. Sőt, a rossz szándékú emberek gyakran éppen ezzel az emelkedett állapottal és az ünneplők óvatlanságával élnek vissza.

A betörések nagy része nem hirtelen felindulásból történik, a rablók előzőleg rendszerint tájékozódnak, felmérik a terepet, és csak akkor támadnak, amikor biztosak benne, hogy nem zavarják majd meg őket. Sajnálatos módon sok esetben épp a tulajdonos az, aki bár akaratlanul, de mégis a tudtukra adja, hogy mikor lesz szabad a pálya. Elmondjuk, mire kell figyelned, ha nem akarod magadhoz csalogatni a betörőket karácsonykor és szilveszterkor.

Óvatosan a közösségi oldalakkal!

A legtöbben jóhiszeműek, amikor megosztanak valamit az ismerőseikkel, és arra számítanak, hogy azok egy like vagy komment formájában reagálnak majd a posztra, és tovább is görgetnek. Vannak azonban olyanok, akik visszaélnek a nyitottsággal, és az információ birtokában bűncselekményt követnek el. Ezért inkább ne írd ki a közösségi oldaladra, ha akár csak egy estére is elmész otthonról, mert a betörők kaphatnak az alkalmon.

Az olyan családi fotókat sem érdemes azonnal megosztani, amelyeken mindenki rajta van, és végképp nem jó jelezni, hogy frissek, mert így nyilvánvalóvá válik, hogy bizonyos lakásokban épp senki sem tartózkodik. Ha tudod, hogy egy szomszéd épp otthon lesz majd, amikor te elmész, kérd meg, hogy tartsa szemmel a házat, és persze cserébe te is tedd meg ugyanezt, amikor neki lesz dolga.

A fotókkal is vigyázz

Karácsony környékén sokan töltenek fel képet értékes ajándékaikról, mert szeretnék megosztani örömüket az ismerőseikkel. Ez sem túl szerencsés, mert a drága tárgyak, ékszerek vonzzák a rablókat. Még rosszabb ötlet, ha színházjegyről, repülőjegyről vagy egyéb várható programról posztol fotót az ember, amin jól látszik az esemény időpontja, hiszen ebből is kikövetkeztethető, hogy az illető előreláthatólag mikor nem lesz otthon.

Mindig ügyelj rá, hogy az ilyen jellegű posztjaidat legfeljebb az ismerőseid lássák, semmiképp ne legyenek nyilvánosak. Jó ötlet lehet különböző csoportokba rendezni azokat is, akiket már visszaigazoltál, hiszen így még pontosabban tudod szabályozni, hogy a megosztásaid kikhez jussanak el, és jelentősen csökkentheted az esélyét annak, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha utazol

A rendőrség azt tanácsolja, hogy akár rövid, akár hosszú időre távozol, az utazási szándékodról ne beszélj idegenek előtt, csak a közvetlen családtagok vagy megbízható barátok tudjanak annak időpontjáról. Nem árt, ha otthonod korszerű, több ponton záródó ajtóval rendelkezik, az ablakokon pedig rács van. Ha módodban áll, használj elektronikai védelmi eszközöket, például távfelügyeletet, biztonsági kamerát.

Ha hosszabb időre távozol, kérj meg valakit - rokont, szomszédot, barátot -, hogy távolléted alatt nézzen rá a lakásra, akár kapcsolja fel a villanyt, ürítse ki a postaládát, seperje el a havat vagy a lehulló faleveleket, azt a látszatot keltve, hogy a lakás nem lakatlan. Elutazás előtt az ajtókat, ablakokat mindenhol gondosan zárd be, és inkább kétszer győződj meg róla, hogy semmi sem maradt nyitva.

Fotók: Getty Images

A 11 legjobb ünnepi film, ha unod a Reszkessetek, betörők!-et

Nincs is jobb annál, mint egy bögre illatos teával vagy forró csokival bekucorodni a kockás pléd alá, és a mécsesek imbolygó fényeinél színpompás ünnepi filmeket nézni.

Ezt is szeretjük