Az univerzum összeomlása hamarabb bekövetkezhet, mint azt gondolták: a tudósokat is meglepte a felfedezés
A jelenleg táguló stádiumban lévő univerzum hamarabb összeomolhat, mint azt eddig gondolták a szakértők.

GettyImages-976979300
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A táguló és szűkülő, zsugorodó univerzumban az utóbbi folyamat hamarabb mehet végbe, mint eddig hittük, tudósok szerint 100 millió év múlva már be is következhet.

Egy 2022 áprilisában publikált tanulmány szerint a világegyetem a vártnál korábban a lassú zsugorodási fázisba fog lépni.

Az univerzum zsugorodása

- Semmi túlzás nincs ebben a felfedezésben. Ez a folyamat illeszkedik a ciklikus kozmológia legújabb elméleteihez, és a kvantumgravitációval kapcsolatos sejtésekhez is - írták a kutatásban.

GettyImages-170026775

Évmilliárdokkal ezelőtt a galaxisok közötti tér egyre növekedett, és a világegyetem jelentősen kitágult. Akadnak olyan kutatók, akik szerint ez a tágulási folyamat megállíthatatlan, mivel az űr sűrűjében található sötétenergia mennyisége "kozmológiai állandó" - most kiderült, hogy tévedhettek.

A mai napig is kutatott sötétenergia kvintesszenciákból áll, és egyáltalán nem állandó, a gravitációval ellentétesen működik, ezért képes felgyorsítani az univerzum tágulását. Ez viszont azt is jelenti, hogy a különös anyag gravitációval szembeni ellenállása megszűnhet, vagy legalábbis legyengülhet. Ha pedig leáll a tágulási folyamat, akkor elkezdődik a következő lépcsőfok, a zsugorodás.

Táguló-szűkölő világegyetem

Az ősrobbanásként ismert jelenség indította el az univerzum tágulását. Ez akkor következik be, ha annyira összesűrűsödnek a világot alkotó részecskék, hogy gyakorlatilag összeomlanak. Sean Carroll elméleti fizikus szerint a sötét energia tágulásra gyakorolt hatása akár meg is fordulhat, és egyfajta vonzóerővé válhat, ami pedig csak felgyorsítja a világegyetem összeomlását.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tudósok kidolgozták, mennyi ideig tarthat ez a folyamat, és eredményeik szerint 65 millió év múlva már befejeződik a tágulás, tehát mostantól számítva kevesebb mint 100 millió év múlva összehúzódhat a világegyetem, ami a szakértők szerint meglepően hamar fog bekövetkezni.

Annak ellenre, hogy 100 millió év nagyon messzinek tűnhet, maga az időszak valójában nem hosszú, kozmikus léptékben nézve ez rendkívül rövid. Az elmélet bebizonyítása még sok időt ölelhet át, mert a tudósoknak fényévnyi távolságokból érkező jeleket kell elemezniük.

10 kérdéses csillagászati kvíz

A világegyetem megannyi érdekességet rejt. A csillagászoknak köszönhetően egyre többet lehet tudni a Naprendszer működéséről.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük