7 dolog, amit a mentálisan erős emberek tesznek, ha hibáztak

Mindenki hibázik, és újrakezdeni nem is olyan könnyű.

Újrakezdés hiba után
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ember hibázás nélkül nincs. Ez éppúgy hozzátartozik az élethez, mint a lélegzetvétel. A megbocsátás magunknak és a továbblépés azonban messze nem annyira egyszerű, mint levegőt venni.

Mi segíthet benne mégis? Tracy S. Hutchinson pszichológusprofesszor tanácsai mindenképp, aki összefoglalta, hogy a mentálisan erős emberek hogyan lépnek tovább egy hiba után. A szakértő szerint ebben hét dolog segíti őket.

Újrakezdés hibázás után

Elfogadás - Ha elfogadod, hogy minden ember hibázhat, könnyebb lesz továbblépned. A szakértő szerint a mentálisan erős emberek is ezt teszik: elismerik, hogy mindenkinek vannak vélt vagy valós kudarcai - például válás, munkahely elvesztése -, és ezek az élet részei.

Keretezd újra - Ne úgy nézd a hibát, hogy az visszavetett, hanem úgy, hogy tanultál belőle, és ezzel könnyebben érsz majd célt. A mentálisan erős emberek Hutchinson szerint nyitottak a problémamegoldásra, pozitív és rugalmas maguk felé intézett belső párbeszéddel igyekeznek elősegíteni a kudarcok átvészelését.

Hogyan lehet hasznodra? - Gondold át pontosan, hogy mit tanultál az esetből, és ezt hogyan hasznosíthatod a jövőben. A szakértő szerint a mentálisan erős emberek hibázás után azt kérdezik maguktól, hogyan tehették volna az adott dolgot másképp. Arra fókuszálnak, mit tanultak az egészből.

4. Légy őszinte, és lásd be csalódottságod - A csalódottság, szomorúság, kiábrándultság normális érzések egy hiba elkövetése után. Merd megélni ezeket! Hutchinson úgy tartja, a mentálisan erős emberek sem temetik el érzéseiket, hanem elismerik őket, és időt adnak maguknak a feldolgozásra.

Légy optimista - Egy hiba nem a világ végét jelenti. Higgy abban, hogy helyre tudod hozni, jobban tudod majd csinálni a dolgaid, és van tovább. A pszichológusprofesszor szerint az optimizmus hasznos, és a mentálisan erős emberek általában ilyen életszemlélettel rendelkeznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Értelmezd át az eseményeket spirituális szemmel - Sokaknak segít a spiritualitás, a vallás. Bármelyiket is érzed közel magadhoz, élj azzal az erővel, amit belőle meríthetsz. Hutchinson azt mondja, sok mentálisan erős ember támaszkodik a spiritualitásra mint erő forrására, hiszen a spirituális vagy vallási hiedelmek segíthetnek értelmet adni az egyes tapasztalatoknak.

Légy együttérző magaddal! - Ne gondold azt, hogy a világ legrosszabb embere vagy csak azért, mert hibáztál. Ez egy emberi dolog, ami mindenkivel megesik: légy együttérző magaddal a helyzetben, ezzel is stabil alapot adva magadnak a továbblépéshez! Hutchinson szerint hasznos megkérdezni magunktól, mit mondanánk egy jó barátnak, aki átélte azt, amit az ember épp átél. Ezenkívül a mindfulnesstechnikák is segíthetnek a saját helyzetünk felé nyitottsággal, megértéssel fordulni, mert segítenek az érzéseink felismerésében, elfogadásában.

Miért olyan nehéz megbocsátani?

Nemcsak a hiba után nehéz továbblépni, hanem megbocsátani sem egyszerű: ez segíthet benne.

Miért olyan pokoli nehéz igazán megbocsátani? A pszichológus elmondta az okokat

Elolvasom
Ezt is szeretjük