4 jó ok a bocsánatkérésre a pszichoterapeuta szerint: nem csak továbblépni segít

Néha nem könnyű, mégis megéri bocsánatot kérni.

GettyImages-1291317300

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ki ne került volna már olyan helyzetbe, amikor felindultságában vagy épp akaratlanul, de megbántott valakit? Ki ne hibázott volna, vagy mulasztott volna valamiben? Emberek vagyunk.

Mindenkinek a vállát nyomták már ilyesfajta lelkiismeretet próbáló súlyok, de nem mindenki kezeli egyformán ezeket a szituációkat. Egyesek szinte mindjárt bocsánatot kérnek, mások halogatják vagy meg sem teszik. Pedig a bocsánatkérés jó és szükséges dolog, Ilene Strauss Cohen pszichoterapeuta szerint 4 okból is.

Miért érdemes bocsánatot kérni?

Sokan el sem tudnák képzelni, micsoda erő lakozik a bocsánatkérésben. A szakértő szerint, ha őszintén történik, megbocsátást szülhet, emellett elfogadást, és bensőségesebbé teszi az emberi viszonyokat. A kimondatlan bocsánatkérés ugyanakkor szétrombolhat kapcsolatokat. A következő okokból tehát mindenképp érdemes megtenni.

A kapcsolat megmentésére vagy helyreállítására - Különös, de egy bocsánatkérés életre keltheti a problémás kapcsolatot. Az őszinte bocsánatkérést ugyanis őszinte szavak kísérik, a felek megnyílnak, beszélgetnek egymással.

Az empátia kifejezésére - Ha valaki megbánja, hogy megbántott valakit, akit szeret, aki fontos számára, együttérzését fejezi ki a bocsánatkéréssel, így csökkenti vagy véget is vethet a másik fél rossz érzéseinek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Megszabadít a rossz lelkiismerettől - Nem csak a kapcsolat miatt, magunkért is kell tudni bocsánatot kérni. Ez a motiváció az önbecsülés fenntartása és az önmagunkról alkotott kép sértetlen megőrzése érdekében történik.

A tettel járó negatív következmény elkerülése végett - A rossz tettek gyakorta járnak együtt negatív következményekkel, így van ez az emberi kapcsolatokban is. Ha nem kérünk bocsánatot a másiktól, nemcsak a viszony mehet tönkre, de egyéb hátrányok is származhatnak belőle, amik elkerülhetők.

Aki folyton bocsánatot kér

Nemcsak olyan emberek vannak, akiknek nehéz bocsánatot kérni, de olyanok is, akik túl sokszor teszik. Következő cikkünk azt fejtegeti, mi lehet a háttérben.

Ezt is szeretjük