Újabb rejtély a Mars elfeledett síkságán: élet nyomait találhatták a tudósok?

Ha az elmélet igaz, akkor minden feltétel adott volt az élet születéséhez.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Mars egy lapos, sík vidékét, amit a tudósok Hesperia Planumként emlegetnek, egészen idáig a bolygó legjobban ismert és legkevésbé érdekes területének tartották.

A lávafolyamok nyomaival barázdált területtel az utóbbi időkig nem sok tudós akart foglalkozni, most azonban egy geológus olyan elmélettel állt elő, ami megváltoztathatja a vörös bolygó történetét.

Itt találhatják meg az élet nyomait?

Tracy Gregg, a Buffalói Egyetem és a New York-i Állami Egyetem elismert tudósa, valamint tanítványa, Carolyn Roberts a síkság tanulmányozása közben érdekes anomáliára bukkantak.

- Mindenki azt gondolta, hogy a Hesperia Planum területén 3,7-3,1 billió évvel ezelőtt láva folyt keresztül, és ez hagyta a különös nyomokat, így nem sok tudós mutatott érdeklődést a terület iránt - mondta el Gregg a Sciencedaily.com-nak.

- Amikor modern eszközökkel kezdtük el megvizsgálni a Hesperia Planumban található apró vulkán környékét, megdöbbentő dolgot vettünk észre: nincsenek se barázdák, se csatornák, amiket a vulkán vájhatott volna. Semmi olyan, ami a Hesperia elváltozásaihoz hasonlítana.

Kérdés viszont, hogy ha nem a vulkán, akkor mi okozhatta a néhány száz méter széles és akár több ezer kilométer hosszan is elnyúló csatornákat. Kézenfekvő megoldás lehetne a víz is, de Gregg és Roberts szerint a Hold felszínén is hasonló nyomok találhatók, amelyekről biztosan tudható, hogy nem a víz okozta őket.

Így lakomázik egy csillag: 15 döbbenetes felvétel a világűrből

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha mégis kiderül, hogy a barázdák keletkezésének idején víz csordogált a Mars felszínén, az nemcsak a bolygó történetét változtatná meg, de Gregg szerint az érdeklődés középpontjába állíthatná az elfeledett síkságot is, hiszen a vulkán közelsége, a víz és az ásványi anyagok sok tudós szerint az élet kialakulásának alapfeltételei, így, ha az elmélet beigazolódik, a kutatóknak alapos indokuk lesz a Hesperia Planum területén keresni az élet jeleit.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Kép forrása: nasa.gov

Ezt is szeretjük