Óriási bírságok jöhetnek az utakon: a rendőrség mindent látni fog
A rendőrség új eszközökkel veszi fel a harcot a szabálytalankodók ellen. Komoly hatása lehet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindent látó traffipaxokat szerzett be a rendőrség, és az InfoRádió szerint már januárban szolgálatba is állhatnak a masinák. Ezekkel nemcsak a gyorshajtókra csaphatnak le hatékonyabban, de akár azt is kiszúrhatják a rendőrök, ha valaki becsatolt biztonsági öv nélkül utazik.

Egy szakember szerint alaposan megszedheti magát az állam, így hamar megtérülhet a több százmillió forintos beruházás.

A biztonsági övet is figyelik a kamerák

Az InfoRádió úgy tudja, már tesztelik, és még ebben a hónapban élesben is bevetik azokat a traffipax készülékeket, amelyekkel már nem pusztán a sebességet tudják mérni a rendőrök. Az új berendezések a hírek szerint arra is képesek lesznek, hogy leleplezzék a jogtalan buszsávhasználatot, szabálytalan sávváltást, tilos áthajtást, de akár azt is, hogy be vannak-e kötve az autóban ülők.

2014 májusában nyerte el két cég a rendőrség tenderét, amely 160 sebességmérő készülékről szólt, összesen 720 millió forint értékben. A szerződés tárgya pontosan a következőképp szólt: "szállítási szerződés keretében 160 db alapfunkciós Változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont - KKEP - tervezése, gyártása, szállítása, üzembe helyezése, majd további funkciók ellátására való alkalmassá tétele, valamint ezekhez tartozó oktatási tevékenység ellátása".

A mobil traffipaxos tendert még 2013-ban írta ki az Országos Rendőr-főkapitányság - ORFK. A rendőrség akkori közlése szerint a KKEP-k képesek lesznek adatokat lekérni a hatósági nyilvántartásokból automatikus rendszámfelismeréssel, így akár az útdíjak meglétét is ellenőrizni tudják majd.

Kaszálhat a rendőrség

Az index.hu még 2013-ban, a tenderrel kapcsolatban megszólaltatott egy közlekedési szakembert, aki szerint egy ilyen technikai ellátottsággal folyamatosan olyan hatást érhetne el a rendőrség, mint az időszakonként meghirdetett ellenőrző akcióival. Pintér Sándor korábban úgy nyilatkozott, hogy 365 fixen elhelyezett berendezést is vásárolnak, és így "protekció nincs, emberi kéz a gépből ki nem tudja emelni a felvételeket" - utalt arra a belügyminiszter, hogy mennyire biztosak lesznek a készülékek.

A KSH adatai szerint a halálos közlekedési balesetek száma az elmúlt években folyamatosan csökken. Tavaly 600 alatt maradt ez a szám, míg 2007-ben még 1200 fölött volt. Amennyiben az új rendszer valóban hatékony lesz, akár tovább csökkenhet a közúti balesetekben elhunytak száma.

Ezt is szeretjük