Szavazz! Mire menjen 100 milliárd? Stadion, gyermekéhezés, egészségügy
Ezeket tehetnénk meg az új nemzeti stadion árából.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Múlt héten bemutatták az új Puskás Ferenc Stadion látványterveit. A többfunkciós aréna a jelen állás szerint úgy tűnik, 90-100 milliárd forintba fog kerülni. Mi történhetne az országban, ha az állam minden más esetben is ennyire bőkezű lenne? Mennyit ér ma 100 milliárd forint, és mit kezdhetnénk vele?

Az új Puskás Stadion látványterve

Nehéz elképzelni, mire lenne elég ennyi pénz, ezért segítünk egy kicsit. A cikk végén eldöntheted, neked mi lenne a legfontosabb, amire költhetne 100 milliárd forintot a kormány.

Megszorítás idején stadionépítés

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július közepén jelentette be, 110 milliárd forintos megszorításra kényszerül a kormány. Erre azért van szükség, mert a költségvetési hiány kiigazítás nélkül 3% fölé emelkedne, miközben a hiánycél idén 2,9%.

Ha még jobban érzékeltetni szeretnénk, mekkora összegről is van szó, érdemes megemlíteni, hogy a magyarországi gyermekéhezés szakértők szerint teljes egészében felszámolható lenne 60 milliárd forintból. Ezzel lehetne a napi szintű étkezést biztosítani hosszú távon minden rászorulónak.

Nemrég az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy olyan csomagot jelentett be, amellyel a legrászorultabbakon, éhező kisgyermekes családokon, hajléktalanokon, időseken kívánnak segíteni. A csomag összesen 30 milliárd forintot tesz ki, melynek nagy részét az Európai Unió állja.

Egyébként pont az EMMI az a tárca, amely a Varga-féle megszorítások egyik legnagyobb vesztese. A szociális és oktatási ügyekért is felelős minisztériumtól idén csaknem 10 milliárd forintot vesznek el a döntés értelmében.

Az eddigi egyik legnagyobb stadionberuházás Debrecenben volt. A Nagyerdei Stadion 9 milliárd forintba került.

Utak javítására is ennyit költ az állam

Idén júniusban a Kúria döntése nyomán a bankok az adósoknak rengeteg pénzt kénytelenek visszafizetni. Azzal, hogy a bíróság ítélete nyomán a törvény kimondja, az árfolyamrés tisztességtelen, illetve az egyoldalú kamatmódosítást is annak veszik, közel 100 milliárd forint járhat vissza a devizában eladósodottaknak. Ez olyan érzékenyen érinti a hazai bankokat, hogy a többségükről már most tudni, perelni fog a pénzért.

Zombor Gábor újdonsült egészségügyért felelős államtitkár júliusban a Népszabadságnak arról beszélt, hogy 80-100 milliárd forintot költöttek el hibásan az egészségügyben. Ezért nőtt 65 milliárd forintra a kórházak adóssága. A kormány csak akkor ad többletforrást a szektornak, ha ezt a 80-100 milliárdos "rosszul költést" kijavítják - vélekedik Zombor.

A hazai úthálózat egyes helyeken meglehetősen elhanyagolt, amit a közútkezelő folyamatosan igyekszik javítani. Idén a tervek szerint összesen mintegy 850 kilométer úthálózat fejlesztésére van lehetőség. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. számára az útrekonstrukcióra 100 milliárd forint körüli keretet biztosít a kormány.

A Puskás Ferenc Stadion árát tavaly ősszel még 70-90 milliárdra becsülték, legalábbis a költségvetés alapján. A költségvetésben tervezettek meg sem állnak egy átlagos stadionnál. Az új Puskás környékére egész olimpia parkot húznak majd fel. Az úgynevezett Nemzeti Olimpiai Központ tervei közt szerepel a Körcsarnok és a Millenáris Velodrom felújítása, de egy sor kiszolgáló épület és parkoló is épülni fog itt. Erre a költségvetés szerint 2017-ig 128 milliárd forintot szán az állam, de a költségek - mint a stadion esetében is - még emelkedhetnek.

A szavazás csak teljes nézetben működik.

Fotó: MTI/Nemzeti Sportközpontok.

Ezt is szeretjük