Ismeretlen szigetek bukkantak elő az olvadó gleccserek alól: eddig a létezésükről sem tudtunk
Öt új szigetre bukkantak a Jeges-tengerben lévő Ferenc József-föld térségében.

nansen-gleccser
beauty and style
Top olvasott cikkek

Öt új szigetet fedezett fel a Jeges-tengerben lévő Ferenc József-föld térségében az orosz északi flotta vízrajzi szolgálatának kutatócsoportja - adta hírül a RIA Novosztyi orosz hírügynökség honlapja.

A flotta közleménye szerint a legkisebb sziget területe 900 négyzetméter, a legnagyobbé 54,5 négyzetkilométer, a kutatók elvégezték a szigetek topográfia felmérését. Az Északi-földtől nyugatra, a Nansen-gleccser közelében fekvő szigetekre három éve bukkantak a tudósok az öbölről készült műholdfelvételeket elemezve.

A tudósok feltételezik, hogy korábban a gleccser betakarta a szigeteket. 2015 és 2018 között az északi flotta vízrajzi szakemberei 30 új sziget, öböl és fok felfedezését segítették a Ferenc József-föld és az Északi-föld térségében.

Oroszország az elmúlt években növelte jelenlétét az Északi-sarkvidék térségében, ahogyan a globális felmelegedés miatt egyre hosszabb időszakban hajózható az északi-tengeri hajóút. Ennek okán még az 1991 óta elhagyatott, a Szovjetunió idején használatos bázisokat is modernizálták. Más országok, többek közt az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Kanada, Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország is tervezik, hogy növelik aktivitásukat a régióban.

Fotók: Getty Images

Az Északi-sarkvidék elfeledett házai gyönyörűek

Britt Marie Bye néhány éve elhagyatott épületeket fotóz az Arktisz norvégiai területein. A sok északon töltött idő alatt teljesen beleszeretett a gyönyörű tájba, így hát oda is költözött. Szabadidejében felfedezi a lenyűgöző vidéket, és közelről mutatja meg a rég elfeledett házakat.

Ezt is szeretjük