Eddig soha nem látott galaxisokat fedezett fel egy amatőr csillagász: majdnem szem elől tévesztették a kutatók

Az új galaxisok elkerülték az űrkutatók figyelmét, de egy amatőr csillagász kiszúrta őket.

hubble űrteleszkóp
beauty and style
Top olvasott cikkek

Új törpe galaxisokat fedezett fel nemrégiben egy amatőr csillagász, olyanokat, amiket még az űrkutatók sem vettek eddig észre.

Annyira távoliak ezek a galaxisok, hogy a detektálásukra szolgáló számítógépes algoritmus nem szúrta ki.

Új galaxis felfedezése

A Donatiello II egyike azon három galaxisnak a Sculptor-galaxis körül, amiket Giuseppe Donatiello csillagász nemrég fedezett fel, ezek mindegyike elkerülte az egyébként szuper érzékeny algoritmus figyelmét. A másik kettő a Donatiello III és IV nevet kapta.

A kép közepén látszik a Donatiello II galaxis.
A kép közepén látszik a Donatiello II galaxis.

A Donatiello II-ről készült képet az Európai Űrügynökség tudósai is kommentálták, miszerint ha valaki nem tudja teljesen megkülönböztetni ezt a sápadtan fénylő csillaghalmazt a többi csillagtól, az nincs egyedül ezzel. 

- Még a legjobb algoritmusoknak is vannak korlátai, hogyha nagyon halvány galaxisokat kell megkülönböztetni csillagoktól és egyéb zavaró tényezőktől, az problémát jelenthet - magyarázták a The Sun magazin oldalán.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor kudarcot vall a modern technika, akkor látszik csak igazán, mennyire fontos szerepe van az elhivatott embereknek abban, hogy sikerüljön például a világűr sötétjében új felfedezéseket tenni. Úgy tűnik, néha a régimódi módszerek jobban beválnak. Giuseppe Donatiello a Dark Energy Survey hat éven át összegyűjtött, majd közzétett adatait bogarászta át.

Ilyen lesz a Nap megsemmisülése

A Hubble űrteleszkóp egy nagyon különös planetáris ködöt örökített meg.

(Cikken belüli kép forrása: ESA/Hubble & NASA, B. Mutlu-Pakdil; CC BY 4.0 Acknowledgement: G. Donatiello, borító- és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük