Eddig ismeretlen, új emberfaj maradványaira bukkanhattak: így nézhetett ki egy példánya

Egy 146 ezer éves emberi koponyát találtak Kínában, az új faj egyik egyedéhez tartozhatott.

regesz
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Több tanulmányban mutatták be kínai tudósok azt a mintegy 146 ezer éves emberi koponyát, amely feltételezésük szerint egy teljesen új emberfajé lehet. Ez az emberfaj a legközelebbi evolúciós rokona lehet a modern embernek az eddig ismert ősemberek közül, mint a Neander-völgyi vagy a Homo erectus - olvasható a BBC News honlapján.

A Homo nem eddig fellelt koponyafosszíliái között ez a legnagyobb koponya, amelynek a kutatók a Homo longi, azaz sárkányember nevet adták. Ez a csoport mintegy 146 ezer éve élt Kelet-Ázsiában. Még 1933-ban bukkant a leletre egy híd építésekor egy építőmunkás az észak-kínai Hejlungcsiang tartományban lévő Harbinban, ám kútjában elrejtette, és csak halála előtt árulta el létét hozzátartozóinak. Ők hívták fel a tudósok figyelmét a fosszíliára.

uj-ember

A The Innovation című folyóiratban publikált tanulmányok egyik szerzője Chris Stringer professzor, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa, az emberi evolúció egy vezető szakértője elmondta: ez az egyik legfontosabb felfedezés az emberi fosszíliák tekintetében. Ez az emberiség egy különálló ága, amely nem a modern emberré válás útján volt, hanem egy hosszú, különálló ágat képviselt, amely abban a térségben fejlődött több százezer évig, majd kihalt - magyarázta.

A kutatók szerint a felfedezés átírhatja az emberi evolúció történetet. Elemzésük szerint a faj jóval szorosabb rokonságban állt a Homo sapiensszel, mint a Neander-völgyi ember. - Rég elveszett testvérvonalunkat találtuk meg - mondta Ni Hszi-jün, a Kínai Tudományos Akadémia professzora. A koponya hatalmas az emberi fajokhoz tartozó átlagos méretű koponyákhoz képest, agya viszont nagyjából hasonló nagyságú.

A cikk az ajánló után folytatódik

A sárkányembernek nagy, szinte négyzet alakú szemgödre volt, sűrű szemöldöke, széles szája és hatalmas fogai. Ez az egyik legteljesebb ősember-fosszília, amelyet valaha találtak - tette hozzá. A kutatók szerint ötven év körüli férfié lehetett, aki erőteljes testalkatú és kemény ember lehetett. Életmódja nem ismert, mivel a koponyát elhozták megtalálási helyéről.

Lenyűgözőek a francia barlang 36 ezer éves rajzai

1994 decemberében a franciaországi Chauvet-Pont-s'Arc-barlangban nézelődő barlangtudósok véletlen szerencse folytán fedezték fel az emberiség történetének egyik legrégebbi és egyben a legszebb barlangrajzait.

Ezt is szeretjük