Szükséged lehet rá: ügyeletek, lelkisegély-szolgálatok karácsonykor
Az ünnep környékén nemcsak a szeretet, hanem a magány érzése is felerősödik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A statisztikák szerint az ünnep környékén, főleg szenteste megnövekszik az öngyilkossági kísérletek száma, így érthető, hogy a lelkisegély-szolgálatokhoz is ebben az időszakban fut be a legtöbb hívás.

Ha neked vagy valakinek a környezetedből szüksége van arra, hogy kiönthesse a szívét, akkor az alábbi szolgálatokhoz fordulhatsz, illetve fordulhat az illető tanácsadásért.

Nehéz időszak

A szeretet ünnepén sokan úgy érzik, hogy rendkívül magányosak, és szeretnék valakivel megosztani az érzelmeiket, gondolataikat. Még akkor is előfordulhat, hogy valaki egyedül érzi magát, ha egy egész család veszi körül, ugyanis nem mindenki tudja megbeszélni a közvetlen környezetével a lelki bajait.

A lelkisegély-szolgálatok emberei olyan önkéntesek - többnyire pszichológusok, illetve mentálhigiénés szakemberek -, akik segítséget tudnak nyújtani a rászorulóknak. Különösen karácsonykor fontos, hogy ügyeleti készültségben legyenek, hiszen sokan az ünnepi időszakban vetnek véget az életüknek. Persze, nem minden eset ennyire szélsőséges, néhányaknak egyszerűen csak jólesik kiönteni a szívüket olyasvalakinek, aki nemcsak meghallgatja őket, de tanácsot is ad.

Hitéleti segítség

A Caritas lelkisegély a Római Katolikus Egyház Szeretetszolgálatának segélyvonala. A szervezet azok hívását várja december 21. és 23., illetve 27. és 29. között, akik kilátástalannak látják a jövőt, értelmetlennek tartják az életüket, vagy egyszerűen csak magányosak.

Délután 18 órától másnap reggel 6 óráig lehet telefonálni nekik az ünnep előtt és után, sajnos karácsony napján nem tartanak ügyeletet. A telefonszámuk: 06 80 505 503.

Országos front

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége jóformán minden nagyvárosban működik, és az ünnepek alatt is ügyeletben van, ha valakinek megértésre van szüksége. A 06 80 505 505 telefonszámon lehet őket elérni, ugyanakkor skype-os tanácsadás kérésére is lehetőség van, amelyet a szövetség weboldaláról lehet elérni. 19 és 7 óra között tárcsázhatóak a tanácsadók.

További szolgálatok

Cikkünk megírásakor több szervezetet is kerestünk. A Karuna Segítő Szolgálattól azt a választ kaptuk, hogy nem lesz ügyelet, míg a Reform Misszió és a Biblia Szól szervezeteket nem lehetett elérni. A pécsi lelkisegély-szolgálat átmenetileg nem fogad hívásokat - hogy pontosan meddig, azt nem lehet tudni.

Ezt is szeretjük