Hol a vége? Újabb forintgyengülés jöhet
Elemzők a kormány és az IMF vitájáról
Ha nem lesz megegyezés, elszállhat a forint. Még jobban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rontja az IMF-EU és Magyarország közötti megállapodás kilátásait a delegációk hirtelen távozása Magyarországról az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik arra is figyelmeztettek: ha a kormány nem finomít az álláspontján, jelentős forintgyengülés és hozamemelkedés lehet.

A Budapesten zajló konzultáció pénteken szakadt meg - néhány órával a tervezett befejezés előtt - Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap - IMF -, illetve az Európai Bizottság között, a delegáció hazautazott Budapestről.

A tárgyalás megszakítása, amely Olli Rehn uniós pénzügyi biztos személyes döntése volt, összefüggésben van a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal - mondta Brüsszelben Olli Rehn szóvivője.

Árfolyamgyengülés, hozamemelkedés

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője problémának nevezte, hogy továbbra is kiszámíthatatlan a magyar gazdaságpolitika. Úgy vélte: a mostani konzultáció megszakadásának egyértelműen negatív hatása lesz, a kérdés az, hogy ezek után finomít-e az MNB-törvénnyel kapcsolatos álláspontján a kormány, mert ha nem, a 2010-esnél is nagyobb árfolyamgyengülés és hozamemelkedés jöhet.

Emlékeztetett rá, hogy utoljára 2010-ben állt fel az IMF-EU delegációja a tárgyalóasztaltól Budapesten, de akkor éppen zajló hitel-felülvizsgálati tárgyalásokról távoztak, ezért a piaci reakciók is markánsabbak voltak.

Akkor az euró árfolyama 280 forintos szintről 290 fölé ugrott, és a CDS-felár is 50 bázisponttal emelkedett. A kérdés az, hogy a jövő januári hivatalos tárgyalások megkezdéséig enyhül-e a konfliktus.

Az IMF-EU tárgyalások bejelentését a piac megnyugvással fogadta, a befektetők, bízva egyfajta költségvetési horgonyban, ismét a forinteszközök felé fordultak. A megállapodás kilátásait rontja a delegáció mostani távozása, és ha a feszültség tartóssá válik, Árokszállási Zoltán szerint a piac fogja kikényszeríteni, hogy a magyar kormány ismét az IMF-hez forduljon a jelentősen gyengülő forintárfolyammal és emelkedő állampapírhozamokkal.

Az elemző eredetileg is azzal számolt, hogy a monetáris tanács kedden 50 bázisponttal emeli a jegybanki alapkamatot, és úgy vélte: ha a mostani fejleményeket követően nem, vagy csak kisebb mértékben szigorít a jegybank, az további erős piaci reakciót vált ki majd.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy jövőre Magyarországnak 5 milliárd eurónyi lejáró adósságot kell finanszíroznia. Most a tízéves állampapírhozamok 9% környékén vannak, jóval magasabban egy IMF-hitel kamatánál. Ezért Árokszállási Zoltán szerint a jövőben sokkal inkább a piaci hangulat határozza majd meg, hogy mit tehet a kormány.

Fórian Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója is arra figyelmeztetett, hogy az IMF-tárgyalások megszakadása bizonytalanságot okoz, miután a befektetők a tárgyalások bejelentése után kifejezetten pozitívan tekintettek Magyarországra. Hozzátette: ezzel magyarázható az is, hogy Magyarország a régióban alulteljesítő volt a tárgyalások bejelentése előtt, majd a várható EU-IMF védőháló lehetősége nyomán felülteljesítővé vált az utóbbi napokban.

Aggasztó, hogy a tárgyalásokat az EU szakította meg

Az elemző szerint a piaci szereplők számítottak arra, hogy "döcögő lesz a tárgyalás", de arra nem, hogy az előkészítő megbeszélések megszakadnak. Mivel már igen közel van az év vége, és a befektetői aktivitás is gyenge, az év végéig aligha várható turbulencia a magyar eszközök piacán - prognosztizálta Fórian Szabó Gergely.

A jövő szempontjából aggasztó, hogy a tárgyalásokat az Európai Unió szakította meg. Mégpedig azért, mert Magyarország szeretne kikerülni a túlzott deficiteljárás alól, márpedig ha az EU-val "bekeményedik" a tárgyalás, akkor a túlzott deficiteljárás alól jövőre kikerülni nem lesz könnyű - jelezte Fórian Szabó Gergely. 

Ezt is szeretjük