Senki sem tudja, hogy került a bizarr dísz a karácsonyfára, pedig sok helyen használják

Az uborkadíszek elterjedéséről több mendemonda kering.

Uborkás karácsonyfadísz története
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elég furán hangzik, hogy egy uborka is helyet kaphat a karácsonyfadíszek között, pedig a hagyomány sokfelé népszerű a világon. Népszerűsége ellenére a Weihnachtsgurke, azaz karácsonyi uborka eredete meglehetősen zavaros.

Ha megkérdezel egy amerikait, minden bizonnyal rávágja, hogy a különös szokás Németországból jött. De kérdezz meg erről egy németet. Valószínűleg értetlenül pislog majd rád, mert nem tudja, mi a csodáról beszélsz. Legalábbis egy 2016-os kutatás szerint a németek csupán 7%-a hallott a Weihnachtsgurkéról. De nézzük, miről írnak a mesék!

Az uborkás karácsonyfadísz története

Az első történet szerint egy félig német, félig amerikai származású katona súlyosan megbetegedett a polgárháború alatt, utolsó étkezéséhez pedig csemegeuborkát kért. Miután elfogyasztotta, csodával határos módon hamarosan felépült. És onnantól kezdve minden évben felakasztott egy uborkát a karácsonyfára.

A második legenda már kevésbé szívderítő: Szent Miklósnak egy napon tudomására jutott, hogy egy gonosz kereskedő megölt három fiatal fiút, testüket pedig csemegeuborkák közé rejtette. Szent Miklós hosszú ideig imádkozott a lelkükért, mígnem hite mindennél erősebbnek bizonyult, és visszahozta az ifjakat a halálból. Egyes történészek szerint Szent Miklós története miatt válhatott az uborka a németek karácsonyi jelképévé. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Egy aranyos játék is kapcsolódik az uborkáról szóló históriákhoz, ami leginkább a gyerekeknek kedvez: a lényeg, hogy a szülők elrejtenek egy uborkadíszt a karácsonyfa belsejében, és az a csemete, aki elsőként megtalálja, kinyithatja az első karácsonyi ajándékot. Sőt, mi több, szerencse kíséri majd egész évben.

A 19. században robbant be a köztudatba

A Taste of Home újságírója érdekes egybeesést talált az uborkafenomén és az üveg karácsonyfadíszek elterjedése között. A legendák ugyanis akkortájt kaptak szárnyra, amikor Frank Winfield Woolworth első ízben kereskedni kezdett zöldség és gyümölcs alakú karácsonyfadíszekkel, az 1880-as években. A fára valókat ráadásul német bevándorlók szállították a kontinensre. Hogy ez valóban igaz, vagy csupán a mese része, valószínűleg már sosem tudjuk meg.

Átlagos otthonokba lesett be a fotós esténként: nem azt látta, amire számított

Lois Bielefeld kíváncsi volt, hogyan telik a hétköznap esti vacsoraidő az Amerika különböző pontjain élő, más és más élethelyzetben lévő embereknél, ezért fényképezőgépet ragadott, és bekéredzkedett néhány otthonba. A fotós meglepetten, de örömmel konstatálta, hogy képei megdöntik azt a sztereotípiát, mely szerint az amerikaiak hamburgeren és kólán élnek, és nem otthon, szeretteik körében, hanem gyorséttermekben esznek.

Átlagos otthonokba lesett be a fotós esténként: nem azt látta, amire számított

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük