Tízezreket húznak ki a zsebedből a semmiért!
Egyszerű feladványok akár több milliós nyereményekért - hallani a televízióban nap mint nap. Csábító, ugye?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már szinte alig találni olyan televíziós csatornát, ahonnan ne ömlene a sok millió forint ígérete reggeltől estig. Mindezért ráadásul semmit sem kell tenni, csupán egy olyan egyszerű feladványt megfejteni, amelyet még az is tud, aki oda sem figyel a tévére.

Gondolkodni? Azt itt nem kell, csak telefonálni vagy sms-t küldeni, de minél gyorsabban, nehogy lejárjon az idő.

És bármennyire is átlátszó az egész játék, emberek ezrei próbálkoznak nap mint nap megnyerni az alkalmanként több millió, ám néha csak néhány 10 ezer forintot. De vajon megéri a próbálkozás? Mielőtt döntenél, érdemes a sorok közé nézni!

A szerencse forgandó?

Hogy valóban lehet-e nyerni az említett nyereményjátékokon, nem tudjuk, ahogy azt sem, hogy van-e bármilyen valóságalapjuk azoknak a városi legendáknak, melyek szerint a nyertes telefonálók szinte minden esetben beépített emberek. Azt azonban tudjuk, hogy a szerencse forgandó, ráadásul nem is egyszer, legyen szó regisztrációhoz kötött, vagy anélküli játékról. Hogy mindez mit jelent? Azt, hogy a regisztrációhoz kötött játéknál eleve szerencse kell ahhoz, hogy valaki bekerüljön a műsorba, hiszen ebben az esetben a hívó félnek először regisztrálnia kell magát, majd ha Fortuna is úgy akarja, a számítógép őt sorsolja ki, mint olyat, akit majd visszahívnak, és aki részt vehet a játékban. A regisztráció nélküli játék esetén pedig szintén a szerencsén van a hangsúly, hiszen itt az mondhatja majd be a helyes megfejtést, akit véletlenszerűen éppen bekapcsol az automata az adásba.

A kérdés, és ami mögötte van…

Ha úgy érzed, te mégis megpróbálkoznál a játékkal, jól teszed, ha még a kagyló felemelése előtt részletesen tájékozódsz a szabályokról. Az ilyen jellegű műsorokban a műsorvezető ugyanis gyakran "feledkezik meg" arról, hogy időnként részletesen kitérjen arra, mégis mit kell teljesíteni azért az összegért, amely a nyertes markát üti.

Így nem egyszer fordul elő, hogy a játékos egyetlen helyes válasszal még közel sem nyeri meg a főnyereményt.
Mivel a hívás ezekben az esetekben általában emelt díjas, mielőtt hatalmas telefonszámlát gyártanál magadnak, érdemes alaposan tájékozódnod a részletekről. Ez utóbbit általában egy, a képernyő alján található alapdíjas telefonszám felhívásával teheted meg, vagy a teletexten. Ha azonban sem ilyen jellegű telefonszámot, sem pedig a teletexten információt nem találsz, akkor jobb, ha inkább nem is emeled fel a telefont.

Tartsd szem előtt!
A feladványok sok esetben igen egyszerűek lehetnek. Ám ilyenkor se feledkezz meg arról, hogy kicsi az esély arra, hogy a számítógép éppen téged kapcsoljon be a műsorba. Így érdemes megfontolnod, hogy vajon valóban megéri-e a többszöri tárcsázás, vagy azzal csak a telefonszámládat gyarapítod...

Csak egyetlen sms!

A televíziós nyereményjátékok egy részében nemcsak hívással, hanem csupán egy sms elküldésével is részt vehetsz. Ám attól, hogy annak ára "csak" egy sms, hasonló csapdákat rejthet, mint a hívással történő bekapcsolódás. Az sms-ek ugyanis általában szintén emelt díjasak, de olyannyira, hogy a játék egy normál szöveges üzenet árának akár száz-kétszázszorosába is kerülhet.

Ráadásul a részvétel ezen formája némileg csábítóbb is, hiszen a játékos általában azonnal visszajelzést is kap arra vonatkozóan, hogy a válasza helyes volt-e, vagy sem. Ám mindezt egy számítógép teszi, ahogy a szerencsés nyertes kisorsolását is - a helyes válasz ugyanis még nem jelenti azt, hogy az ember meg is nyerte a játékot.

Persze próbálkozni lehet a televíziós nyereményjátékokkal, hiszen a szerencse forgandó, ám érdemes elgondolkozni azon, hogy valóban megéri-e néhány 10 ezer forintért kockára tenni a telefonszámlád...

A televíziós nyereményjátékokkal kapcsolatban bővebben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján is olvashatsz, de akkor is érdemes ellátogatni hozzájuk, ha úgy érzed, megsértették a vásárlói jogaidat. A hatóság a tájékoztatás mellett konkrét kérdésekben is szívesen segít, fordulj hát hozzájuk bizalommal!
Ezt is szeretjük