Három ember halálát okozta a múmia bosszúja - Volt, aki szélütést kapott Tutanhamon sírjánál

A halottakat végül exhumálni kellett.

GettyImages-177039612

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Százegy éve tárták fel a legteljesebb és legsértetlenebb állapotban maradt egyiptomi királysírt, Tutanhamon fáraó nyughelyét. Howard Carter régészprofesszor nagy leletét számos furcsa haláleset övezi. Vannak, akik szerint több férfival is a múmia bosszúja végzett.

Három ember halálát okozta a múmia bosszúja

1906-ban Tutanhamonhoz köthető leleteket találtak az egyiptomi Királyok völgyében. Az első olyan régész, aki nagyon közel ásott a fáraó sírjához, Theodore Davis volt. A munkálatokban előkerült egy faládika  Tutanhamon és Anheszenamon képével, egy kancsó az uralkodó nevével ellátva és egyéb, az uralkodása idejéből származó tárgy. Ekkor úgy tűnt, a fiatalon elhunyt fáraó hagyatékából ennyi maradt az utókorra, a szakértő - jogosan - úgy vélte, a sírrablók már korábban rátalálhattak a helyre. 

GettyImages-1310763748
Fotó: Sebastian Condrea / Getty Images Hungary

A kétkedők ellenére szép számmal akadtak olyanok is, akik folytatták a keresést. Loed Carnavon angol arisztokrata mecénásként támogatta az ügyet. Ásatásának vezetésére a kor elismert egyiptológusát, Howard Cartert fogadta fel, az eredmény viszont nagyon sokáig váratott magára. Az első nagyobb jelentőségű felfedezést néhány héttel az ásatási engedélyük lejárta előtt tették. A leletekkel hatalmas szenzációt váltottak ki, újságok százai cikkeztek a történelmi eseményről.

Rejtélyes halálesetek

A sír felnyitása után azonban olyan dolog történt, ami villámgyorsasággal szerzett világszintű hírnevet Tutanhamon sírhelyének: Lord Carnavon váratlanul meghalt. Az arisztokrata egy rovarcsípés elfertőződésébe halt bele, majd a kutatócsoport néhány idősebb tagja is elhunyt. Az önzetlen mecénás a kincsek egy részét még láthatta, de magát a szarkofágot és benne a királyt már nem. A történteket az újságírók "A múmia bosszúja" és "A fáraó átka" szalagcímekkel adták el. A hiedelmeknek pedig az is kedvezett, hogy egy neves francia egyiptológus, Georges Benedite szélütést kapott, miután kijött a sírból.

GettyImages-76552354 (1)
Fotó: Hulton Archive / Getty Images Hungary

A rejtélyes haláleseteknek itt még nincs vége, a kutatócsoport egy másik tagja, Arthur C. Mace is rövidesen életét vesztette. A férfiak halála jelentős veszteség volt az ásatást végzőknek, de egy nagy előnyük is származott belőle. A közvélemény annyira hátborzongatónak találta a történteket, hogy még a kincs iránt érdeklődő "gyűjtők" is jobbnak látták messziről kerülni az elátkozott nyughelyet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Exhumálták a halottakat

A botrány végül odáig fajult, hogy az elhunytakat exhumálni kellett. A boncolási vizsgálatok alapján mindegyikük tüdejében az Aspergillus csoportba tartozó penészgombát találtak, amit a dohos sírkamra levegőjéből lélegezhettek be. Viszont az adatok azt is alátámasztatták, hogy nem ez okozta a férfiak halálát. 

GettyImages-804455172
Fotó: Heritage Images / Getty Images Hungary

A sírkamra leletanyagának katalogizálását 1932-ben fejezték be. A feltárás régészeti vezetője, Howard Carter visszavonult, és gyűjtőként folytatta munkáját. Egyiptomról és Tutanhamonról szóló előadásaival bejárta az Egyesült Államokat, de nem sokkal élte túl kollégáit. A régész 1939-ben, 64 éves korában, nyirokszervi daganatos betegségben hunyt el. 

Olvass tovább! Tragikusan fiatalon halt meg az igazi Pocahontas

Az 1995-ben bemutatott  Pocahontas  című Disney-mese a társaság egyik legsikeresebb alkotása. A rajzfilm Magyarországon is villámgyorsasággal vált a gyermekek kedvencévé, az viszont már kevésbé ismert, hogy a történetet egy valós személy,  Mataoka  ihlette. 

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük