Ezért veszélyes vezetés közben tüsszenteni: megfigyelted már?
A tüsszentés nem egyszerűen hirtelen levegőkiáramlással jár.

no-tusszent-auto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha irritáló anyag érintkezik az orrnyálkahártyával, torokkal, a szervezet tüsszentés segítségével igyekszik eltávolítani azt. Ilyenkor a mellkas tágul, a tüdő megtelik levegővel, majd akár 160 km/h-s sebességgel kiáramlik onnan vírus, baktérium, allergén.

A folyamat részeként a szemhéjak automatikusan lecsukódnak. Hogy a szemeket szinte lehetetlen nyitva tartani tüsszentéskor, az sokaknál csak akkor tudatosodik, amikor először tüsszentenek a volán mögött.

Miért csukódik le a szem tüsszentéskor?

Vezetés közben sorozatosan tüsszenteni veszélyes dolog. Ha lehetőség adódik rá, ilyenkor jobb lehúzódni az útról. De vajon miért nem tudod nyitva tartani a szemed ilyenkor? Egy több mint százéves legenda szerint azért, hogy a szemgolyó ne ugorjon ki a helyéről.

A New York Times hasábjain 1882. április 30-án jelent meg egy cikk egy nőről, aki egy tüsszentésroham során elvesztette egyik szemgolyóját. A szakértők többsége azonban vitatja ennek valóságtartalmát.

- A tüsszentéskor keletkező fokozott nyomás az erekben, nem pedig a szemekben és a szem körüli izmokban halmozódik fel. Megerőltetés hatására elpattanhatnak ugyan kisebb erek - szülés során például gyakran alakulnak ki apróbb bevérzések az arcon vagy a szemgolyóban - ám a szemgolyó nem hagyja el a helyét - magyarázza David Huston a Houstoni Methodista Kórház allergológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Logikusabb magyarázatnak az tűnik, hogy tüsszentéskor egyszerűen azért csukódik le a szemhéj, hogy védje a szemet azoktól a levegőbe kerülő kórokozóktól, allergénektől vagy más irritáló anyagtól, melyektől a légutak éppen szabadulni igyekeznek.

Légtisztító szobanövények

A levegő minőségének javításához elengedhetetlen a gyakori szellőztetés, a dohányzás mellőzése, valamint a megfelelő páratartalom beállítása. De egyes megfigyelések szerint a szobanövények is segíthetnek, méghozzá úgy, hogy valamelyest megkötik a levegőben lévő káros anyagokat. 

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük