A pénzed szavazat!
Vásárolj tudatosan!
Támogatod a környezetszennyezést, a rabszolgamunkát, a vegyszerek használatát? Nem? Lehet, hogy minden bevásárlásnál ezt teszed!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az etikus fogyasztás igényének megjelenése a nyolcvanas évek végére tehető - ekkor készítették el az első, a vállalatok etikai szereplését kezelő adatbázisokat. Úttörőnek számított a John Elkington 1988-ban kiadott "Zöld fogyasztók kalauza", az első etikus fogyasztói kisokos.

Míg Nyugat-Európában azóta nő az etikus fogyasztók tábora és igényeiket kiszolgálni igyekvő piac, Magyarországon az utóbbi néhány évben kezdtünk el ismerkedni a tudatos vásárlás fogalmával.

Tudtad?
A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2003-ban indította el a témával foglalkozó internetes portált, a www.tudatosvasarlo.hu-t. Az oldalon sok egyéb érdekesség mellett hamarosan elérhető lesz egy olyan cégadatbázis, amely a Magyarországon működő vállalatokról nyújt környezeti, társadalmi információkat. Az egyesület ezenkívül 2004 óta nagyjából negyedévente jelenteti meg a Tudatos Vásárló Magazint.

Hogyan válhatsz tudatos vásárlóvá?

A tudatos vásárló egyrészt nem hagyja, hogy becsapják: tájékozódik az árakról, a termékek minőségéről és az egészségre gyakorolt esetleges káros hatásaikról, a kapcsolódó szolgáltatásokról, és mindezeket mérlegelve a legjobb ajánlatot választja ki. Saját vásárlói érdekeid érvényesítése mellett azonban az is fontos, hogy etikailag és környezetileg is tudatos legyél: az etikus fogyasztó messze elkerüli az olyan termékeket, amelyekről tudja, hogy kifejezetten környezetszennyező technológiával és/vagy rabszolgamunkával állították elő őket.

A tudatos vásárlók tehát olyan fogyasztói döntéseket próbálnak hozni, amelyekkel nemcsak maguk járnak jól, hanem tekintettel vannak másokra is. Ez nem feltétlenül jár nagyobb kiadással, sőt, például egy jó minőségű, időtálló termék vásárlása esetén kevesebb dolog kerül a szemétbe - tehát környezettudatos megoldás -, ráadásul hosszú távon a pénztárcádat is jobban megkímélheted így.

További hasznos gyakorlati tanácsokkal szolgál „A tudatos vásárló 12 pontja”:

1. A pénzeddel szavazol!

A vásárlás a Te döntésed. Eldöntheted, mit és kit támogatsz, és mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, vegyszerezést, gyermekmunkát, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.

2. A szemét a legdrágább!

A szemét értelmetlen pénzkidobás neked és terhelés a környezetnek: mindig gondold végig, mennyit dobsz majd ki abból, amit megveszel!

3. Cetli

Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged! A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Ne hagyatkozz „polctrükkökre”!

4. Helyben

A nagy bevásárlóközpontok helyett vásárolj piacon vagy helyi boltban. Kutasd fel a jó helyeket!

5. Mennyi műanyagot viszel haza?

Vigyél magaddal táskát, szatyrot, ne fogadj el zacskót mindenhol! Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat! Keresd a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást!

6. Keresd az eredetit!

Ne dőlj be a szép külsőnek és a vicces dumának: kerüld a nem természetes alapanyagból, vegyszerek segítségével, gyárilag előállított ételeket!

7. Olvasd el a címkéket!

Az élelmiszerek és kozmetikumok rengeteg káros - és felesleges - anyagot tartalmazhatnak. Ne kezeld magad vegyszerrel, se kívülről, se belülről, ha vegyszer nélkülit is kaphatsz!

8. Erőszakmentes szépség

Válassz olyan kozmetikumokat, amelyeket állatkínzás nélkül tesztelnek, illetve nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat!

9. Tartós használat

Kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár.

10. Frisset

Friss, hazai idényzöldséget és -gyümölcsöt vegyél az üvegházi, több tízezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk helyett!

11. Helyi termékeket vegyél!

Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat! Így a helyi környezetedet támogathatod, valamint kevésbé járulsz hozzá a szállítással járó környezetterheléshez.

12. Nem mindegy!

Ha nincs is tökéletes termék, keresheted mindig a jobbat. Legyél tudatos: járj utána, hogy ki állítja elő, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül!

(Forrás: www.tudatosvasarlo.hu)

Ezt is szeretjük