Dohányzást támogató orvosok
Mennyire etikus a trafik a kezükben
Vajon bővül még az orvosok listája, akik dohányboltot nyithatnak? Nem tartják etikátlannak?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A WHO kezdeményezésére május 31-ét nemzetközi szinten füstmentes nappá nyilvánították, amihez Magyarország is csatlakozott. Arra szólítják fel a dohányzás rabjait, hogy legalább erre a napra függesszék fel a szenvedélyüket.

Magyarországon nagyjából évente 30 ezer ember hal meg a dohányzás okozta megbetegedések következtében, ezen belül is a tüdőrák az egyik vezető halálok. Ennek kezelésére két út javasolt, az egyik a rászokás megelőzése, a másik a leszokás.

A kormány próbált rendet tenni

A lesújtó adatoknak köszönhetően a kormány 2012 őszén trafikpályázatot írt ki, aminek - elvileg - célja az volt, hogy csak a dohányboltokban lehessen cigarettát kapni, ahonnan a 18 éven aluliak kapásból ki lennének tiltva.

Telt, múlt az idő, jött a december, a február és a május, amíg e bő fél év alatt odáig fajult a törvény, hogy a dohányboltokban a cigarettán túl sorsjegyeket, üdítőt, lottószelvényt és egyéb nyalánkságot is lehet majd kapni. Mindezt úgy, hogy 10%-os árrést biztosítanak a dohány-kiskereskedőknek. Ez az összeg a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. működését szolgálja majd.

A tavalyi év ősze óta gyakorlatilag az ország maga egy hatalmas cigarettareklám, és már bőven nem arról szól, amiről kellene. Nem beszélve arról, hogy sok esetben a pályázatok nyertesei között fideszes politikusok ismerősei, családtagjai, helyi polgármesterek és alpolgármesterek, azok titkárnője, cukrásza, sofőrje és azok családjai szerepeltek. No meg persze orvosok.

Valóban több orvos is akad a nyertesek között, akik a gyógyításra esküdtek fel ugyebár annak idején. A miskolci fideszes képviselő Takács Gábor anyósa, dr. Aswadné dr. Gazdik Irén példának okáért maga is trafiktulajdonos lehet. Nem is egy, mindjárt négy boltot is nyithat, gyönyörű haszonnal persze, köszönhető ez a fideszes Lázár János javaslatának.

A nyertesek listáján szerepel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatójának felesége és lánya is, akik két dohányboltot is nyithatnak, Miskolcon és Sajószentpéteren. Folytatja a sort a debreceni dr. Katona Nóra csecsemő- és gyermekgyógyász (!!!!) szakorvos, a ceglédi dr. Kroó Mihály fogorvos vagy a kecskeméti dr. Altorjay Balázs Attila szülész-nőgyógyász.

Ennek ellenére Kövér László osztogatja az ellenzéknek a büntetéseket, ha ki merik nyitni a szájukat, vagy csak próbálják kinyitni. Sajnos nem látják a fától az erdőt, és fel vannak háborodva. Azok az emberek, akik folyamatosan szajkózzák a család, illetve a gyerekek születésének fontosságát, a gyarapodást, és ezért mindent megtesznek. Fontos számukra egy egészséges, életerős és népes nemzet, majd nem látva és nem hallva az eseményeket, kerek szemeket meresztenek, amikor valami sunyiság nyilvánosságra kerül róluk.

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

És persze a kérdés, hogy milyen orvos, szülész, fogorvos, nőgyógyász az, aki fittyet hányva a megbecsülésére, a megbízhatóságra és a tekintélyre és főleg az egészségre megy bele hasonló bizniszbe. Persze erkölcsös országról már réges-rég nem beszélhetünk, de akkor nem kell hangoztatni a dohányzás káros hatását, és nem kell kongatni a haragokat a tüdőrák veszélye miatt. Magától értetődik, hogy az egészségügy alapból megér egy misét, amivel most még egy strigulát felhúztak a többi mellé. Hajrá, füstmentes világnap, hajrá magyarok!

Ezt is szeretjük