Szükség volt rá? Minden napra 4 új jogszabály jutott 2013-ban
2013-ban több ezer jogszabály és határozat lépett érvénybe. Íme, a pontos adatok.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden korábbinál több törvény, kormányrendelet és összességében is történelmi rekordot jelentő mennyiségű jogszabály született 2013-ban - közölte a Jogtárat kiadó Wolters Kluwer Kft. csütörtökön az MTI-vel.

2013-ban a törvények száma átlépte a 250-et, a jegybanki rendeletek száma másfélszeresére nőtt.

Új törvények és kormányrendeletek

Tavaly is tovább tartott, és - mivel választás év kezdődik - feltehetően a csúcsra is ért 2013-ban a jogalkotási lendület mind a parlamentben, mind a kormányban - írták. A Wolters Kluwer Kft. - korábban CompLex Kiadó Kft. - Jogtárának adatai szerint január 1-je és december 31-e között 1.439 jogszabály - törvény, kormány-, miniszteri vagy egyéb rendelet - jelent meg. Ez 144-gyel több az egy évvel korábbinál, ami 11,1%-os növekedésnek felel meg, és azt jelenti, hogy átlagosan a múlt év minden napjára négy új jogszabály jutott - olvasható a tájékoztatóban.

Hozzátették, akárcsak 2012-ben, tavaly is nagyobb intenzitással nőtt a kormány jogalkotási tevékenysége, mint a parlamenté. Ez meg is felel a kormányzati törekvéseknek - jelezték, emlékeztetve: Kövér László, az Országgyűlés elnöke tavaly ősszel már felvetette, hogy növelni kellene a rendeleti kormányzás súlyát a magyar jogalkotásban.

A gyakorlatban ez már zajlik is: az új törvények száma (...) átlagosan évi 5-11%-kal nő. Ezzel szemben a kormányrendeleteké tavaly negyedével haladta meg a 2012-est, míg abban az évben 17%-kal volt több az egy évvel korábbinál - írták. Az elemzés szerint csak az egyéb rendeletek számában nincs növekedés: a 2013-as 620 rendelet lényegében stagnálás az előző évihez képest.

A növekedés számokban

A kiadó áttekintette a minisztériumi és egyéb jogalkotásokat és megállapította, hogy a legnagyobb mértékben ott nőtt a rendeletek száma, ahol személyi változások voltak az elmúlt években. Példaként említették, hogy tavaly márciusban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter került a Magyar Nemzeti Bank - MNB - élére, utóda a miniszteri székben Varga Mihály lett. A nemzetgazdasági minisztériumi rendeletek száma az előző évi 54-ről 77-re - 42,6%-kal, a jegybanki rendeleteké 26-ról 44-re - 69,2%-kal - nőtt az elmúlt évben.

További két minisztérium van, amelynek tavaly több rendelete jelent meg, mint 2012-ben: a külügy- és a honvédelmi miniszter, valamint a miniszterelnök is eggyel-eggyel több rendeletet adott ki - négyet a három, 24-et a 23, valamint hármat a kettő után. A belügyminiszter, az igazságügyi és a vidékfejlesztési miniszter, továbbá az emberi erőforrások minisztere kevesebb rendeletet alkotott, mint egy évvel korábban, míg a fejlesztési miniszter éppen annyit, mint 2012-ben.

A nem kormányzati szervek közül az év végével az MNB-be integrált pénzügyi felügyelet harmadannyi rendeletet adott ki, mint 2012-ben - 11 a 29 után -, a médiahatóság viszont 40%-kal többet - 21-et a 15 után.

Kettős állampolgárság

A 2013-as év egyik legmegosztóbb változtatása a kettős állampolgárok szavazásáról hozott törvény volt. Így vélekedik minderről az utca embere!

Átlagban napi nyolc jogszabály és határozat

Az elemzés kitér arra is, hogy a jogszabályok mellett a kormány- és más határozatok száma is emelkedett a múlt évben: a kormányhatározatoké másfélszeresére nőtt egy év alatt, és 2013-ban majdnem kétszer annyi ilyen született, mint 2011-ben. 2011-ben 522, 2012-ben 705, 2013-ban 1057 kormányhatározat jelent meg.

A köztársasági elnöki határozatok száma másfélszeresére emelkedett egy év alatt - 351-ről 520-ra -, míg az országgyűlési határozatoké kis mértékben nőtt - 96-ről 104-re. Itt kell megemlíteni, hogy az országgyűlés a 2013-as évben szinte minden új jogszabályt és törvényt elfogadott anélkül, hogy azt hosszasan tárgyalta volna.

A tájékoztatás szerint a jogszabályok és határozatok együttes száma 3157 volt tavaly - ez átlagosan legalább napi nyolcat jelent -, ami csaknem negyedével haladja meg az előző évi 2492-t.

A Magyar Közlönynek tavaly 225 száma jelent meg 90 344 oldalon, ami 50 ezer oldallal több az egy évvel korábbinál.

Ezt is szeretjük