Hogyan spórolhatsz a tömegközlekedésen?
Tippek, kedvezmények
Járj busszal, és spórolj ezreket a benzinen! 3 nagyváros kedvezményes jegyárai.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre többet hallani arról, mennyire szennyezik a levegőt az autósok a városokban, és az milyen káros egészségügyi következményekkel jár. Az autósoknak szóló felhívások is egyre gyakoribbak, miszerint, ha tehetik, hagyják otthon a kocsijukat, inkább válasszák a tömegközlekedést.

Ez utóbbira a gépkocsivezetők nehezen szánják rá magukat - ami a jelenlegi bérlet- és jegyárak tekintetében talán nem is meglepő.

Míg azonban a benzinre nem kérhető kedvezmény, a tömegközlekedés terén annál több lehetőség van a spórolásra. Utánajártunk, hogy milyen árakkal találkozhatsz az egyes nagyvárosokban, és milyen kedvezményeket vehetsz igénybe, ha a tömegközlekedést választod.

Az olcsó bérletek városa: Debrecen

A DKV - Debreceni Közlekedési Részvénytársaság - több mint egy évszázados múlttal, illetve olcsó jegyekkel büszkélkedhet.
A jegy ára 2009. január 1-től villamos, busz és trolibusz esetében egyaránt 220 forint. Aki turistaként érkezik a városba, annak érdemes a napi vagy a három napos jegyben gondolkodnia, hiszen a villamos- és trolibusz-napijegy ára 680 forint, a villamos-trolibusz-autóbusz napijegyé pedig 950 forint. A három napos jegy azonban a legkézenfekvőbb megoldás, hiszen ez mindhárom közlekedési eszközre érvényes, és mindössze 2100 forintba kerül. Aki egy hétig marad, az vásárolhat arcképes bérletet akár csak egy hétre is 1400 forintért, mely az összes villamos- és trolibuszvonalon használható.
Kedvezményre jogosultak Debrecenben a tanulók, a nyugdíjasok és a kisgyermekesek is, a villamosra és trolibuszra az első két csoportba tartozók 1650 forintért, a kisgyermekesek 1640 forintért válthatnak egész hónapra érvényes bérletet - a kombinált változat 3500 forintért, illetve 3490 forintért kapható.

Tudtad?
Debrecenben 54 busz jár, ezekre a vonaljegy ára ugyanannyi, a napijegy viszont - csak a buszokra - 730 forintba kerül, a heti bérlet pedig 1980 forint. Az általános buszbérletet - amelynek ára 4950 forint - a tanulók és nyugdíjasok 2350 forintért, a kisgyermekesek 2340 forintért válthatják meg.

Olcsó, de kevesebb kedvezmény: Pécs

Pécsett 1832-től számolják a tömegközlekedés kezdetét. A városban összesen 85 buszjárat biztosítja a kényelmes utazás feltételeit, és - bár 1913 októberében kezdetét vette a villamosközlekedés is - 1959-60-ban a villamos teljes mértékben átadta a helyét az autóbusz-közlekedésnek.

Pécsett 2009-től a vonaljegy ára elővételben 220 forint, ha a sofőrnél veszed meg, 300 forint, az éjszakai járatokon szintén ennyi. Napijegyet 950 forintért vehetsz, a három napos jegy pedig 2440 forintba kerül. A hetijegy ára 2850 forint, míg az összvonalas heti bérlet ára 2400 forint. Ez utóbbi, ha egy hónapra veszed, 6060 forintba kerül, a tanulóknak és nyugdíjasoknak azonban kedvezményt nyújtanak, így nekik csak 2640 forintot kell fizetniük a havi bérletért. Lehetőség van negyedéves bérlet váltására is, ennek ára 17335 forint, kedvezményesen pedig 7590 forint.

Tudtad?
Egy hamarosan induló szolgáltatás lehetőséget nyújt arra, hogy jegyedet és bérletedet a mobiltelefonod segítségével vásárold meg, így elkerülhető a sorban állás. A szolgáltatás ingyenes, a vásárlás pedig a bankszámlád terhére történik. Ha többet szeretnél tudni a mobiltelefonos jegyvásárlásról, kattints ide!

Családosok előnyben: Budapest

A BKV Zrt. működteti Budapest autóbusz-, villamos-, metró-, HÉV- és trolibusz-közlekedését. A cég több mint száz éves fennállása alatt a város közlekedése sokat változott, egyszerre bővült és formálódott, de nincs ez másképp ma sem.

2009. január 1-től a BKV járatain az alábbi jegyárak vannak érvényben: a vonaljegy ára 290 forint, lehetőség van azonban tízdarabos gyűjtőjegy vásárlására is, amellyel 300 forintot spórolhatsz - ez ugyanis csak 2600 forintba kerül.
Napijegyet 1500 forintért, turistajegyet 3700 forintért - ez 72 órán át érvényes -, hetijegyet pedig 4400 forintért vehetsz. A kedvezményes családi jegy ára 2100 forint, ezt egy vagy két felnőtt - 18 éven felüli személy -, illetve legalább egy, de legfeljebb hét 6-14 év közötti gyermekkel együtt, egy kocsiban történő utazásnál lehet igénybe venni.

Kedvezmény, hogy január 1-től egyetlen vonaljeggyel annyit utazhatsz a metrón, amennyit csak akarsz, de legfeljebb 60 percig.

A metrószakaszjegyet és az átszállójegyet kivonták a forgalomból, ez utóbbi az említett kedvezmény bevezetésével szükségtelenné vált.

Budapest Kártya
A Budapest Kártya egy felnőtt és egy vele lévő, 14 év alatti gyermek számára érvényes. A kártya személyre szól, nem ruházható át. Érvényes a feltüntetett dátumot követő 48, illetve 72 órán át. Utazásra Budapest közigazgatási határáig használható. A 48 órás kártya ára 6300 forint, a 72 órásé pedig 7500 forint.

A bérletárak terén is találni kedvezményt: az általános havi bérletért, amelynek ára egyébként 9 ezer forint, a tanulóknak, a nyugdíjasoknak és a kisgyermekesek - GYES-en vagy GYED-en lévőknek - 3550 forintot kell fizetniük. Az éves bérlet ára pedig - amely egyébként 108 ezer forint - a tanulóknak és a nyugdíjasoknak 42600 forintba kerül.Tudtad?
Debrecenben, Pécsett és Budapesten is díjmentesen utazhatnak felnőtt kíséretében a gyermekek hat éves korig vagy iskolai tanulmányaik megkezdéséig, illetve bármely Európai Uniós tagállam 65 évnél idősebb állampolgárai. Ingyen utazhat továbbá minden vak és hallássérült személy, a hadirokkantak és hadiözvegyek, valamint a súlyosan fogyatékos személyek egy kísérővel.
Ezt is szeretjük