Hogy készül a tökéletes tea? A csésze anyaga és színe sem mindegy az élelmiszertudós szerint
A tökéletes tea nem csak azon múlik, hogy szálas vagy filteres teát veszel.

teáskanna
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tea a XVIII. század táján hazánkban még drága luxuscikknek számított, és csupán az arisztokrácia köreiben terjedt el. Egy évszázaddal később már a módosabb polgári családokhoz eljutott, napjainkban pedig legyen fekete, zöld, gyümölcs vagy gyógytea, már nem lehetetlen hozzájutni a drágább, minőségibb fajtákhoz sem.

De túl azon, hogy megveszel egy márkás szálas teát, még egy sor más dologra is ügyelni kell, ha igazán jó teát szeretnél főzni - figyelmeztet az orvosból lett élelmiszerkutató, dr. Stuart Farrimond, A főzés tudománya című könyvében.

Hogy készül a tökéletes tea?

Először is végy egy - kerámia- vagy üveg- - csészét! A műanyag vagy papírpoharakat akkor is nagy ívben kerüld el, ha útközben fogyasztod a teát. A legrosszabb lehetőség pedig a porózus hungarocell pohár, mely felszívja az ízmolekulák egy részét, erősen befolyásolva ezáltal a tea aromáját.
Pszichológiai vizsgálatok tanúság szerint az is hatással van az ízélményre, hogy milyen színű csészét választasz. A forró italokat ugyanis édesebbnek érzed, ha piros vagy narancsszínű bögréből fogyasztod - összehasonlítva a kék vagy fehér színű csészékkel.

Természetesen nem mellékes szempont a víz minőséges sem. Ha túl kemény, sok ásványi anyagot - például kalcium- és magnézium-ionokat - tartalmaz, a tea felületén söpredék keletkezhet. Ilyen esetben érdemes vízszűrőt használni.

Végül fontos, hogy elegendő ideig ázzon a teafű a vízben. A legtöbb tea csomagolására ráírják, hogy mennyi ideig ajánlott a vízben hagyni a teát, de általánosan elmondható, hogy az átlagosnak számító két perc kevés. Érdemes nagyjából öt percet várni, így ízesebb lesz a tea, ráadásul több antioxidáns kerül bele. Amennyiben viszont tíz percig hagysz ázni egy fekete vagy zöld teát, biztosra veheted, hogy túl sok tannin kerül bele, amitől keserűvé válik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Teák köhögés ellen

A kakukkfű köhögéscsillapító hatását talán ma már mindenki ismeri. De milyen teát lehet még fogyasztani megfázás és köhögés ellen?

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük