10 éves prostituáltak és katonák
Szívszorító gyermeksorsok
A Közel-Keleten és Afrikában kisfiúkat idomítanak harcra, Ázsiában kislányok dolgoznak bordélyházakban.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermekkor különleges segítséghez és támogatáshoz ad jogot - vallja az UNICEF nemzetközi gyermekvédő szervezet, és még azt is hozzáteszi, hogy a kicsik testi-lelki épségének már a veszélyeztetése is törvénytelen, mely azonnali beavatkozást követel. A fenti jogokat azonban hiába rögzítették nemzetközi gyermekjogi egyezményekben, ha máig léteznek olyan országok, ahol a gyermekeknek nap mint nap elképesztő megpróbáltatásokkal kell megküzdeniük.

Palesztin gyerekek fegyverrel

Nem egy helyen gátlástalanul kihasználják a koruknál fogva kiszolgáltatott és döntésképtelen fiúkat és lányokat, gyűlöletre és harcra képezik ki őket, vagy szexuális tárgyként kezelik őket.

Erőszakra nevelt gyerekek

Az ókorban a közel-keleti Palesztina területét még Kánaán országaként emlegették a történetírók, azóta viszont a véget nem érő területi viszályok, háborúk és a vallási fanatizmus pokollá változtatták az 1947-ben felszabadult államot. Mivel a szélsőséges iszlamisták a dzsihádot nem spirituális harcként, hanem véres háborúként értelmezik, gyermekeiket is ebben a szellemben nevelik.

A szent seregbe való toborzást, vagyis az ideológiai fejtágítást pedig nem lehet elég korán elkezdeni: már az óvodásokat beoltják nacionalizmussal és fajgyűlölettel.

Az egyik legnépszerűbb iszlamista gyermekműsor például - melyet Gyerek- vagy Kölyökklubnak lehetne fordítani - nyílt zsidógyűlöletre neveli a naiv ötéveseket. Míg nálunk a szőrmók bábok ovis dolgokról gügyögnek, addig a palesztin verzióban harcról és vallásháborúról szónokolnak, izraelieket pocskondiáznak, és palesztin zászlót lengetnek. Az óvodai kiképzés után a kicsik új szintre lépnek, beíratják őket a düh és gyűlölet iskolájába. A 11. században alapított madrasahok, vagyis iszlám vallási iskolák a fanatikus hívők kezében alaposan átalakultak, a tudás fellegvárából gyűlöletképzővé alacsonyodtak. A megfélemlítés és erőszakra nevelés sajnos nem kizárólag palesztin jelenség, 2003-ban például Kenyából szabadítottak ki több száz megfélemlített kisiskolást egy hasonlóan diktatórikus nevelőintézetből.

Az iszlamizmus nem azonos az iszlámmal. Míg az iszlám vallás és civilizáció, addig az iszlamizmus politikai kategória. Szélsőséges, fundamentalista követői fajgyűlöletre hajlamosak, ideológiájukat terjesztve nem riadnak vissza az erőszakos cselekedetektől sem.

Gyilkolásra idomított gyermekkatonák

A szóbeli felkészítést több országban katonai toborzás és kiképzés követi. A gyermekek katonai célokra való felhasználása a harcokkal teli Közel-Keleten és Afrikában is gyakori jelenség. A tizenéves fiúk a milícia kezébe kerülve három módon végezhetik: katonaként a harctéren, frontvonalakon átjáró küldöncként és kémként vagy élő pajzsként a propaganda szolgálatában.

Szomorú tény, hogy a gyermekek katonai és kampánycélú felhasználása igen sok helyen elterjedt, még akkor is, ha az ország erkölcsi törvényei tiltják a hasonló cselekedeteket. Becslések szerint 250 ezer kiskorú gyermek élhet és harcolhat jelenleg katonaként a világ háborús övezeteiben, nem ritkán éles bevetésen, golyózáporban, gránáttűzben. Többségük 15-18 év közötti serdülő fiú, de a legelszántabb fanatikusok akár tízévesek kezébe is gépfegyvert adnak, ha szent ügyük úgy kívánja, mivel az idomított gyermekharcosok nem riadnak vissza ártatlan civilek, sőt, saját családjuk kivégzésétől sem. A naiv és könnyen befolyásolható fiúk felnőve profi gyilkológéppé válnak, már, ha egyáltalán megérik a nagykorúságot. Az 1992-2002 között Sierra Leonéban dúló polgárháborúban például a RUF - Forradalmi Egyesült Front - lázadó seregei erőszakkal toborzott gyermekkatonák ezreit kényszerítették soraikba, minek következtében egy egész generáció veszett el a tíz éven át tartó véres harcokban.

A seregben szolgáló kisfiúkat a halálos sérülések mellett egyéb atrocitások is érhetik, a táborokban megaláztatásnak, verésnek, nemi erőszaknak vannak kitéve, fogolyként pedig kegyetlen kínzásoknak is áldozatul eshetnek.

Gyermekprostitúció

Az ENSZ Munkaügyi és Gyermek Jogvédő Szervezetének két egyezménye is kimondja, hogy a szexuális kihasználás, a kerítői tevékenység és a gyermekprostitúció a gyermekmunka legrosszabb és legelítélendőbb formája.

A gyereklányokkal és serdülő fiúkkal való üzleti jellegű szexuális visszaélés a világ legtöbb államában illegális és szigorúan büntetendő cselekmény, ennek ellenére szomorú tény, hogy a gyermekprostitúció még az olyan civilizált és törvénytisztelő országokban is növekvő tendenciát mutat, mint az USA, Japán vagy Ausztrália. A kislányokat nem ritkán saját családjuk taszítja a prostitúció útjára.

A gyermekprostitúció Thaiföldön a legsúlyosabb, nemzetközi jogvédők szerint az országban minden harmadik kiskorú lány a szexiparban végzi. Vietnámban az utóbbi években váltak aggasztóvá a számok, 15-20%-ra becsülik a prostitúcióból élő lányok arányát. Az UNICEF szerint csak a Fülöp-szigeteken körülbelül 60 ezer gyermek dolgozik bordélyházakban, Indiában pedig 200 ezer nepáli, többségében 14 év alatti kislányt adnak el a vörös lámpás negyedekbe.

Az ázsiai szexturizmusnak Koreában, Srí Lankán, Kambodzsában és Kínában is sok kislány esik áldozatául, de az USA-ba eladott ukrán lányok 3%-a is kiskorú.

A gyermekprostitúció felszámolására a szigorú büntetés, a kötelező iskoláztatás, a gyermekvédelem megerősítése és az UNICEF Gyermekjogi Egyezményének nemzetközi szintű betartatása jelenthet megoldást.

Afrikában és Dél-Amerikában sem ismeretlen a gyermekek prostituálása, Rio de Janeiro városában például közel 250, 10-17 év közötti gyermekprostituált dolgozik rendszeresen, míg El Salvadorban szexuális szolgáltatásra kényszerített fiúk százai miatt aggódnak a gyermekvédők.

Fotók: blogs.wsj.com, indialawyers.files.wordpress.com

Ezt is szeretjük