Családjuk kényszeríti prostitúcióra a lányokat: itt átok nőnek születni
Egyes országokban a lányok saját testük felett sem dönthetnek, szüleik kiárusíthatják őket.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok szó esett már az egyes népek megdöbbentő tradícióiról, a nők ellen elkövetett bűntettekről, de nem lehet elégszer figyelmeztetni a világot a még napjainkban is kiszolgáltatott helyzetben élő nők tízezreire. A demokráciához és egyenjogúsághoz szokott polgárok hajlamosak azt hinni, hogy az erőszakos férfiuralom és a nők feletti testi-lelki terror csak az elmaradott, világvégi helyek problémája.

A demokráciához és egyenjogúsághoz szokott polgárok hajlamosak azt hinni, hogy az erőszakos férfiuralom és a nők feletti testi-lelki terror csak az elmaradott, világvégi helyek problémája.

Nepál és India

A dél-ázsiai Nepál mindig is szigorú férfiuralmon alapult, melyben a nőknek csak alárendelt szerep juthatott. Az etnikai megoszlást tekintve a pahari és a newari nők sorsa volt a legnehezebb, náluk ugyanis különösen kegyetlenek a törzsi tradíciók.

Az éhezés és a betegségek is jóval nagyobb arányban érintik a nőket, mint a férfiakat, mivel a családi hierarchia szerint a kislányoktól büntetlenül meg lehet vonni az ételt a fiútestvér javára. Maguk az anyák is fiaiknak kedveznek, lányaikat már kezdettől fogva alázatra, tűrésre és emberfeletti munkabírásra nevelik. Mindez azonban eltörpül a nőkszexuális kiszolgáltatottsága mellett.

A nyomorban élő családok számára a leánygyermek csak nyűg, melytől mielőbbi kiházasításával lehet a leggyorsabban megszabadulni. Az a lány, aki elkel kamaszkorára, szerencsésnek mondhatja magát, mert így legalább megmenekül a kiárusítás rémétől. Sokszor maguk a szülők adják el lányaikat a kereskedőknek, hogy aztán a fővárosban, Katmanduban vagy a szomszédos Indiában kényszerítsék őket prostitúcióra.

Az áruvá alacsonyított, megalázott lányok nagy pénzekért cserélnek gazdát, különösen a serdülő szüzek. A nemzetközi szabadító akciók elképesztő számokat tártak fel: a leánykereskedők havonta akár hétezer nepáli hajadont is leszállíthattak indiai megrendelőiknek.

A kilencvenes években a nepáli kormány is ráébredt a nők kizsákmányolására, és szigorú szabályokkal sikerült némi javulást elérnie. Azóta a nők szélesebb rétege előtt nyílt meg az út az emberibb élet, a vezetői pozíciók betöltése felé.

Dominika és Haiti

A karib-tengeri szigetországok csodás tengerparttal, egzotikus konyhaművészettel és fülbemászó kreolzenével büszkélkedhetnek, de nem minden lakójuk éli meg Kánaánnak az ottani életet. A UNICEF dominikai segélyszervezete évről évre megdöbbentő adatokkal szolgál a határ menti emberkereskedők megrázó ügyleteiről. Az ország 1844-ben vívta ki függetlenségét Haititól, de a mai napig szoros kapcsolatot tartanak fenn. Mindezzel nem is lenne semmi baj, de Dominikán szinte mindennapivá vált a haiti gyermekekkel való üzletelés.

A 10-12 éves fiúkat rabszolgának adják el, hogy aztán veréssel és éheztetéssel idomítsák őket a fizikai munkára, míg a hasonló korú kreol kislányokra a leányfuttatók csapnak le. Dajabón tartományban, a sziget északi szegénynegyedében például - átszámítva 10-20 ezer forintért - bárki vehet magának szexrabszolgát a piacon. A gyermekmentő akciók csak tippelni tudnak az adásvételek számáról, úgy vélik, évente akár 2000-2500 lány is a prostituáltak tragikus sorsára juthat.

Vannak, akiket még Haitin elrabolnak családjuktól, de a legtöbbjüket - a jobb élet reményében - saját szüleik adják el a kereskedőknek nem is sejtve, hogy ezzel egyenesen a pokolba küldik lányaikat.

Fotó: cchaiti.org

A fiatal lányok csak a szökésben és a külföldi segítségben bízhatnak, mivel a dominikai hatóságok szemet hunynak az üzletelés felett.

A januári pusztító haiti földrengés után is azonnal akcióba lendültek a nő- és gyermekvédő szervezetek, hiszen az árván maradt lányokra már készültek lecsapni a szomszédos állam haszonleső emberkereskedői.

Ukrajna

A kelet-európai állam, mely 1991-ben függetlenedett a Szovjetuniótól, egykor gazdag ipari központ volt, de a történelmi változások, a csernobili katasztrófa és az etnikai harcok tömegeket sodortak a nyomor szélére. Az életszínvonal drasztikus romlásával sajnos a bűnözés, különösképpen a leánykereskedelem és a prostitúció is megerősödött.

A helyzetet csak rontja, hogy az ukrán prostituáltaknak - a csak natasáknak nevezett lányoknak - nagy keletjük van Törökországban, Izraelben és a tengerentúlon is, ahol a pénzes megrendelők a szőke nőkre egzotikus játékszerként tekintenek.

A futtatók minden eszközt megragadnak a lányok begyűjtésére: elrabolják vagy kivásárolják őket a családjuktól, majd hamis ígéretekkel külföldre csalják őket. A prostitúcióra kényszerített nőknek szökésre, külső segítségre kevés az esélyük, bár az USA-ban már több kelet-európai lányt is sikeresen kiszabadítottak.

Az ukrán hatóságok hat éve hoztak új törvényeket a leánykereskedelem ellen, de a szigorításoknak mindeddig kevés látható hatása van.

Ezt is szeretjük