Senki sem tudja, mit csinált a világűrben két éven át egy rejtélyes űrrepülőgép
Az Egyesült Államok pilóta nélküli űrrepülőgépe már földet ért.

urrepulo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Két évig tartó titkos út után visszatért a Földre az Egyesült Államok pilóta nélküli űrrepülőgépe - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon vasárnap. Közlésük szerint az X-37B típusú űrrepülő a floridai Kennedy Űrközpontnál ért földet, rekord hosszúságú, 780 napig tartó űrutazás után. Az utazás konkrét céljáról a Pentagon csak annyit tudatott: a Boeing által gyártott űrrepülő katonai technológiákat próbált ki.

A gép, amelyet szakértők az űrhajó és a rakéta keverékeként írnak le, alig nagyobb egy kisbusznál, és sok tekintetben hasonló a NASA 2017-ben felbocsátott SpaceX Falcon típusú űrsiklójához. Szakértők szerint titkosított technológiákkal végzett kísérletet a többi között a világűrben történő hosszas tartózkodás hatásairól, következményeiről.

x-37b

Barbara Barrett, a Pentagon légierőért felelős - újonnan kinevezett - államtitkára vasárnapi nyilatkozatában azt hangoztatta: az X-37B küldetése az újrahasznosítható űrrepülőgépek fontosságát bizonyítja. Hozzáfűzte: minden, egymást követő küldetés növeli nemzetük képességeit a világűrben.

- Az égbolt immár nem jelent korlátokat a légierő számára, és ha a kongresszus megszavazza, akkor az űrhaderő számára sem - ezt David L. Goldfein, a légierő vezérkari főnöke hangsúlyozta közleményében. Az előző X-37B típusú űrrepülőgép 718 napig tartózkodott a világűrben, és 2017-ben tért vissza a Földre.

Fotók: Wikipédia

Fantasztikus képeken az űrben lebegő hotel

Olyan hotelt szándékoznak építeni hat éven belül a világűrbe, ahol hetente száz turistát tudnának elszállásolni. A kör alakú hotel a tervek szerint 2025-re fog elkészülni, és ekkortól már fogadná is a vendégeket.

Ezt is szeretjük