Máshogy épül fel a Naprendszer, mint ahogy eddig hittük - Új holdakra bukkantak
Kiderült, hogy a Szaturnusznak sokkal több holdja van, mint amennyiről eddig tudtak a kutatók.

naprendszer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Szaturnusz eddig ismeretlen húsz holdját fedezték fel amerikai tudósok, ezzel a gyűrűs bolygó átvette a vezetést a Jupitertől a Naprendszeren belül. A Szaturnusznak az újakkal együtt már 82 kísérője lett, míg a Jupiter körül csak 79 kering. Az eddig ismeretlen holdakat a hawaii Mauna Keán található Subaru űrtávcsővel figyelték meg.

Az 1990-es évek vége óta a Jupiter volt a Naprendszer legtöbb holddal kísért bolygója. A húsz objektum mindegyike körülbelül 5 kilométer átmérőjű, 17 visszafelé kering a Szaturnusz körül, vagyis retrográd mozgású, a maradék három ellenben a Szaturnusz forgásával megegyező irányban, azaz prográd. Az utóbbi háromból két hold nagyjából két földi év alatt kerüli meg a gyűrűs bolygót.

A távolabbi retrográd bolygók, valamint a prográd bolygók egyike több mint három év alatt ér körül pályáján. - A holdak tanulmányozásával felderíthető az eredetük, valamint a Szaturnusz körüli viszonyok a kialakulásuk idején - mondta Scott Sheppard, a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet munkatársa, a kutatócsoport vezetője.

A Szaturnusz vonzhatta maga köré a holdakat

A most felfedezett holdak közül a külsők három csoportba sorolhatók annak alapján, hogy pályájuk milyen szöget zár be a bolygóval. A tudósok szerint legalább három nagyobb égitest robbanhatott szét, amikor kívülről érkező aszteroidákkal vagy a Szaturnusz más holdjaival ütköztek, a maradványokból képződhettek a most felfedezett holdak. Egyikük a Szaturnusz legtávolabbi ismert holdja.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Nem gondoljuk, hogy a bolygóval együtt alakultak ki, mivel elég távoliak, úgy véljük, a Szaturnusz valamikor a múltban vonzotta őket magához - mondta Sheppard.

A kutatócsoport versenyt hirdetett az új holdak elnevezésére, a skandináv, a kelta vagy az eszkimó mitológia óriásai szolgálhatnak forrásul. Sheppard szerint valószínű, hogy további Szaturnusz-holdak várnak még felfedezésre, de a kisebb, egy kilométer átmérőjű égitestekhez nagyobb űrteleszkópra lesz szükség - számolt be róla a BBC hírportálja.

Fotók: Getty Images

Fantasztikus képeken az űrben lebegő hotel

Olyan hotelt szándékoznak építeni hat éven belül a világűrbe, ahol hetente száz turistát tudnának elszállásolni. A kör alakú hotel a tervek szerint 2025-re fog elkészülni, és ekkortól már fogadná is a vendégeket. 

Ezt is szeretjük