Váratlan jelenségre figyeltek fel a világűrben - Egy idegen üstökös felszínén történt

Gázt észleltek a Naprendszeren kívülről érkezett üstökös felszínén.

obszervatorium
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gázkiáramlást figyeltek meg a kutatók a közelmúltban felfedezett 2I/Boriszov nevű üstökös felszínén, első ízben bepillantást nyerve egy csillagközi objektum összetételébe. Az Astrophysical Journal Letters című folyóirathoz benyújtott tanulmányukban a Kanári-szigeteken működő William Herschel-teleszkóp munkatársai azt írják, hogy a csillagközi látogató színképi úton történő tanulmányozásakor cianogén-emissziót észleltek.

A gáz párolgását az okozhatja, hogy a Nap hője felmelegíti az üstököst - írja a Sciencemag.org. A cianogén gyakori összetevője a Naprendszerünkből származó üstökösök kómájának, ami azt jelenti, hogy bárhonnan is érkezett a 2I/Boriszov, az valószínűleg nem sokban különbözik Naprendszerünktől. Az objektumot augusztus 30-án fedezte fel Gennagyij Boriszov amatőr csillagász a Bahcsiszerájban lévő Krím-félszigeti Asztrofizikai Obszervatóriumban.

A Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygó-kutató Központjának - MPC - számításai azt mutatták, hogy az égitest - a tökéletes körtől jelentősen eltérő - hiperbolikus pályán mozog, ami arra utal, hogy egy másik bolygórendszerből származhat. Ezt később megerősítették a kutatók, ami azt jelenti, hogy a 2I/Boriszov a második észlelt objektum - a 2017-ben azonosított Oumuamua után -, amely a csillagközi tér mélyéből érkezett.

Az üstökös nagyon közel helyezkedik el a Naphoz az égbolton, ezért a megfigyelését jelentősen nehezíti központi csillagunk ragyogó fénye. A becslések szerint a néhány kilométer átmérőjű 2I/Boriszov december 7-én lesz a legközelebb a Naphoz, és addig is folyamatosan melegszik, ami azt jelenti, hogy a csillagászoknak valószínűleg jóval egzotikusabb idegen gázok megfigyelésére lesz majd lehetőségük.

A kiemelt képen a  Roque de los Muchachos Obszervatórium látható . Forrás: Getty Images.

Lenyűgöző felvételek a világűrről

Magyar fotós nyerte a 2019-es Év Csillagászati Fotósa című pályázatot, amelyre 4600 felvétel érkezett több mint kilencven országból. A győztes képeket és a döntősök pályamunkáját az angliai National Maritime Museumban állították ki, és most mi is megmutatunk néhányat.

Ezt is szeretjük