500 éves titkos levelezést fejtettek meg a hírszerzők: kódolt nyelven íródott
II. Ferdinánd aragóniai király kódolt levelezése lelepleződött.

ii-ferdinand
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Katolikus Ferdinánd spanyol uralkodó ötszáz éves titkos levelezését fejtette meg a spanyol nemzeti hírszerzési központ - CNI. A spanyol király 1502 és 1503 között folytatott kódolt levelezést hadvezérével, Gonzalo Fernández de Córdoba y Aguilarral, aki El Gran Capitán - a Nagy Kapitány - néven vált közismertté, mint az egyesített fegyvernemek taktikájának bevezetője.

A spanyol hírszerzők mintegy fél évig dolgoztak a több mint kétszáz szimbólumot tartalmazó négy levél megfejtésén, melyekben az uralkodó a nápolyi háborúkkal kapcsolatban küldött utasításokat a kapitánynak. Jesús Ansón Soro, a toledói katonai múzeum szakértője szerint a király további csapatbevonásokról, adók beszedéséről és azok kezeléséről rendelkezett, és emellett szorgalmazta például azt is, hogy a spanyol katonák vegyenek feleségül özvegyeket a nápolyi királyságból, így fokozzák a spanyolok társadalmi integrációját.

level

A király által használt titkosírásban néhány jel egy-egy betűt jelentett, míg mások teljes szavakat, és voltak olyan szimbólumok is, melyekhez nem társult jelentés. A levelekben nem volt tördelés sem, folyamatosan írták, hogy ezzel is nehezítsék a dekódolást - mutatott rá a szakember, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a dokumentumok különlegességét fokozza: az uralkodó saját kezűleg írta azokat, ami nem volt jellemző abban korban.

Ezt is szeretjük