Rövidebb volt egy év a rejtélyes ősi tekercs szerint: meglepően logikus volt így

Régen egy nagyobb csoport rendszere szerint 364 napból állt egy év, ami több szempontból is hasznos volt.

tekercs
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Haifai Egyetem kutatói megfejtették egy rejtélyes holt-tengeri tekercs szövegét - jelentette a The Jerusalem Post című újság honlapja. A tudósok hatvan aprócska darabból összerakták, majd megfejtették egy eddig soha nem publikált, titkosírással írt hol-tengeri tekercs szövegét, mely a kumráni közösség sajátos naptárát ismertette.

A szövegből kiderül, hogy a magát Jahad, vagyis Együtt néven jelölő, erkölcsös életet hirdető, fanatikus és a korabeli uralkodó közvéleménnyel szemben álló, Holt-tenger mellett élő csoport 364 napban határozta meg az évet. Az írást Esbal Ratszon és Jonathan Ben-Dov professzor fejtette meg egy évig tartó közös munkával, és már csak egy feltáratlan tartalmú tekercs maradt.

Logikus rendszerük volt

Az egyetem közleménye szerint a fordítás alapján a csoport négy évszakra osztotta a 364 napos évet, mely különbözött a máig használatos, holdhónapokat használó héber naptártól. A kumrániaknál héttel és néggyel is osztható számú napból állt az év, és ezért mindig ugyanarra a napra estek az azonos ünnepek. Ezért - szemben a zsidó hagyománnyal - nem kellett rendre döntéseket hozniuk arról, hogy mi történjen, amikor szombatra esik egy adott ünnep.

vizsgal

A szöveg megjelöl két olyan eseményt is, mely nem szerepel a Bibliában: az új bor és az új olaj napja, melyek a zsidó savuotot, az új gabona ünnepét követték ötven, illetve száz nappal. A tekercs arra is fényt derített, hogy szintén megünnepelték az egyes évszakok közötti átmenet napját, a tkufát, ami héberül időszakot jelent.

A szerző - valószínűleg a szekta egyik titkosírást is ismerő vezetője - kihagyott több fontos napot a naptárból, amit a margón utólag, egy másik kézírással pótoltak. A Jézus korából származó mintegy kilencszáz, általában héberül írt tekercset a múlt század '40-es, '50-es éveiben fedezték fel a Holt-tenger nyugati partvidékén, a Kumrán melletti barlangokban. Néhány közülük titkosírással íródott, köztük a Haifán frissen megfejtett tekercs is.

Ezt is szeretjük