Rövidebb volt egy év a rejtélyes ősi tekercs szerint: meglepően logikus volt így
Régen egy nagyobb csoport rendszere szerint 364 napból állt egy év, ami több szempontból is hasznos volt.

tekercs
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Haifai Egyetem kutatói megfejtették egy rejtélyes holt-tengeri tekercs szövegét - jelentette a The Jerusalem Post című újság honlapja. A tudósok hatvan aprócska darabból összerakták, majd megfejtették egy eddig soha nem publikált, titkosírással írt hol-tengeri tekercs szövegét, mely a kumráni közösség sajátos naptárát ismertette.

A szövegből kiderül, hogy a magát Jahad, vagyis Együtt néven jelölő, erkölcsös életet hirdető, fanatikus és a korabeli uralkodó közvéleménnyel szemben álló, Holt-tenger mellett élő csoport 364 napban határozta meg az évet. Az írást Esbal Ratszon és Jonathan Ben-Dov professzor fejtette meg egy évig tartó közös munkával, és már csak egy feltáratlan tartalmú tekercs maradt.

Logikus rendszerük volt

Az egyetem közleménye szerint a fordítás alapján a csoport négy évszakra osztotta a 364 napos évet, mely különbözött a máig használatos, holdhónapokat használó héber naptártól. A kumrániaknál héttel és néggyel is osztható számú napból állt az év, és ezért mindig ugyanarra a napra estek az azonos ünnepek. Ezért - szemben a zsidó hagyománnyal - nem kellett rendre döntéseket hozniuk arról, hogy mi történjen, amikor szombatra esik egy adott ünnep.

vizsgal

A szöveg megjelöl két olyan eseményt is, mely nem szerepel a Bibliában: az új bor és az új olaj napja, melyek a zsidó savuotot, az új gabona ünnepét követték ötven, illetve száz nappal. A tekercs arra is fényt derített, hogy szintén megünnepelték az egyes évszakok közötti átmenet napját, a tkufát, ami héberül időszakot jelent.

A szerző - valószínűleg a szekta egyik titkosírást is ismerő vezetője - kihagyott több fontos napot a naptárból, amit a margón utólag, egy másik kézírással pótoltak. A Jézus korából származó mintegy kilencszáz, általában héberül írt tekercset a múlt század '40-es, '50-es éveiben fedezték fel a Holt-tenger nyugati partvidékén, a Kumrán melletti barlangokban. Néhány közülük titkosírással íródott, köztük a Haifán frissen megfejtett tekercs is.

Ezt is szeretjük