5 trükk, amivel versenyképes fizetést szerezhetsz

Ne az önéletrajzodat igyekezz a lehető legjobban feltupírozni! Ha jó fizetésre vágysz, ezeket a trükköket használd!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csak azért, mert egy multinacionális vagy óriási cég alkalmaz, még egyáltalán nem biztos, hogy versenyképes lesz a jövedelmed. Ahhoz, hogy magas fizetésre tegyél szert, fontos, hogy már az állásinterjún ennek tudatában tárgyalj.

A következőkben megismerhetsz néhány trükköt, ami jól jöhet a bértárgyaláskor - és abban is segítünk, hogy hogyan kérj sikeresen fizetésemelést!

Egyezzetek meg előre a juttatásokról!

Bár csak közvetve növeli a fizetésed, a béren kívüli juttatásokról nem szabad megfeledkezned. Ha éppen munkát keresel, és szembetalálod magad egy kedvező ajánlattal, azt soha ne fogadd el úgy, hogy nem tisztáztátok pontosan a juttatási csomag részleteit. Ehhez akkor is tartsd magad, ha egyébként teljes mértékben elégedett vagy a felajánlott fizetéssel - előfordul, hogy egy cég csak azért fogadja el a bérigényed, mert az egyéb kedvezmények terén nem nyújt sokat.

A javadalmazási csomagnak igen jelentős részét tehetik ki az alkalmazotti juttatások. Ez már csak azért is így van, mert bizonyos béren kívüli juttatások adómentesek, illetve adókedvezményt lehet utánuk igénybe venni. Ha nem ajánl semmi pluszt a cég, azzal gyakorlatilag csökkenti a felkínált fizetést.

6 fontos kérdés az állásinterjúra
A kedvezmények rendszere és a juttatási csomagok néha zavarba ejtően bonyolultak a cégeknél, nem árt hát az elején tisztázni, hogy pontosan mi is jár neked. Mindenképpen kérdezd hát meg a következőket!
  • A juttatásokat azonnal vagy csak a próbaidő után kapod meg?
  • Adnak-e üdülési csekket, ha igen, mikor?
  • Neked kell fizetned az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári tagság díját? Választhatsz-e szabadon szolgáltatót? Lehetnek-e a családtagjaid is kedvezményezettek?
  • Biztosít-e a cég meleg vagy hideg étkezési utalványokat, és azokat hol lehet beváltani?
  • Fizetnek-e képzési hozzájárulást?
  • El lehet-e számolni az utazási költségeket, vagy adnak havi-, illetve éves bérletet?

Ne add olcsón magad!

Az alacsony fizetés és a szegényes juttatási csomag ellenére úgy teszel, mintha örömmel fogadnád el az állást, mert bízol benne, hogy a személyzeti vezető jó csapatjátékosnak tart majd?

Reméled, hogy ennek a jövőben meglesz a jutalma? Nos, ezt felejtsd el! A munkaadónak
az a célja, hogy minél kevesebb pénzért aknázza ki a képességeidet. Nagy az esélye annak, hogy ez a későbbiekben sem fog változni, akármilyen kiválóan is végzed a munkád. A munkáltató arra számít, hogy olyan bért, illetve juttatási csomagot kérsz, amilyet szerinted megérdemelsz, és ez lesz a tárgyalási alap. Nem szerzel hát jó pontokat azzal, ha áron alul adod el magad, csak a saját helyzetedet rontod.

Az együttérzésre ne számíts!

Az asztal túloldalán ülő személy valószínűleg megértően bólogat majd, amikor arról beszélsz, hogy több pénzre, illetve lehetőség szerint önkéntes egészségpénztári befizetésre van szükséged, mivel beteg a gyermeked vagy a házastársad. Ez azonban nem jelenti azt, hogy meg is kapod - ne feledd, a HR-vezető a cég érdekeit képviseli. Azt igyekezz megszerezni, amiről úgy gondolod, hogy a képességeid és a végzettséged alapján jár neked! A családi problémák nemigen számítanak...

Csak óvatosan a fizetésemeléssel!

A fizetésemelés olyasmi, amit ki kell érdemelni. Nem elég, ha elvégzed a dolgod: lehetőleg külön feladatokat is vállalj! El kell ugyanis érned, hogy olyan személyként ismerjenek, aki képes teljesíteni. A fizetésemelésre irányuló igényed benyújtása előtt elsőként mérlegeld, hogy elég ideje vagy-e a cégnél ahhoz, hogy ismét pénzügyi kérdésbe bonyolódj a főnököddel. Ha úgy döntöttél, belevágsz, az igényed benyújtásánál sorold fel az addigi eredményeidet, és szükség esetén dokumentumokkal is igazold azokat! Ha ki tudod mutatni, mennyi pénzt takarítottál meg a vállalatnak, vagy miként növelted a profitot, nyert ügyed van.

Pénz vagy juttatás?

Elutasították a fizetésemelési kérelmed? Elképzelhető, hogy más kedvezmények formájában még megkaphatod, amit kértél.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Megemelhetik például az önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztári befizetéseket, közlekedési hozzájárulást, üdülési csekket, étkezési, illetve ajándékutalványt adhatnak, vagy rugalmasabbá tehetik a munkaidődet. Ne feledd, bár a főnököd feladata a juttatások növelése, a kéréssel mindenképpen neked kell előállnod!

Cikkünk az Elhallgatott tanácsok című könyv alapján készült.

Szinte mindenkivel előfordul, hogy félretájékoztatják, és anyagi veszteség éri. A Reader's Digest feltárta, és ebben a könyvben megosztja veled azokat a féltve őrzött szakmai titkokat, amelyek segítségével egészségesebben élhetsz, előnyökre tehetsz szert a munkahelyeden, és jelentős mennyiségű pénzt, valamint időt takaríthatsz meg. A könyv 1500 ritkán emlegetett módszert tartalmaz kiváló szakértőktől és igazi bennfentesektől, melyekkel megkönnyítheted a hétköznapjaidat, és amelyek segítségével valóban jó döntéseket hozhatsz.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 8990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük