7 dolog amit 100 éve még tilos volt nőként csinálni - ma már mindennapjaink része

Hétköznapi dolgok, mégis nem olyan rég még tilos volt számunkra.

7 dolog amit 100 éve még tilos volt nőként csinálni - ma már mindennapjaink része
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világ sok szempontból nagyon más hely volt régen. Ma szinte lehetetlen elképzelni, hogy a nem is annyira távoli múltban a nőknek olyan alapjogaik sem voltak, mint szavazni, nadrágot hordani vagy egyszerűen csak elszívni egy cigit a parkban. 

Bár a nemi egyenlőtlenségek még mindig tetten érhetők az élet bizonyos részein, a nők helyzete rengeteget javult az elmúlt száz évben. Mutatunk pár meglepő, hétköznapi dolgot, ami száz éve még tilos volt a nők számára.

7 dolog, ami 100 éve tilos volt a nőknek

Szavazni

Ma már természetes, hogy leteszed a voksod az általad szimpatikusnak ítélt politikus vagy párt mellett, sokáig azonban nem élhettél ezzel a jogoddal. A szüfrazsettek bátran harcoltak, hogy kivívják jogaikat maguknak és a következő generációknak. Az Egyesült Államok alkotmányának 19. Módosítása szavazati jogot biztosított az amerikai nőknek, ezzel 1920. augusztus 18-án lezárult a csaknem egy évszázados tiltakozás. Hazánkban először az 1918. évi első néptörvény mondta ki választójogukat - ez hatvan évvel a férfiak választójoga után történt. 

GettyImages-1393779956
Fotó: Paul Thompson/FPG / Getty Images Hungary

Fogamzásgátlás

Nem is olyan régen még tilos volt fogamzásgátlót szedni, sőt akár információkat gyűjteni a fogamzásgátlásról. 1916-ban Margaret Sanger aktivista úgy döntött, hogy tenni kell ez ügyben valamit, és megnyitotta az első fogamzásgátlási klinikát. Kilenc nappal később letartóztatták, és pénzbírságra ítélték. Margaret nem adta fel, és kicsivel később sikerrel járt: 1918-ban bíróság mondta ki, hogy orvos felírhat fogamzást megakadályozó szereket. Az első fogamzásgátló tablettát csak jóval később, 1960-ban dobták piacra.

GettyImages-3309478
Fotó: Hulton Archive / Getty Images Hungary

Válás

A válás egy zűrös témakör volt nagyon sokáig. Amerikában a legtöbb államban bizonyítottan fizikai bántalmazást kellett elszenvednie a nőnek ahhoz, hogy a válás lehetősége felmerüljön, de volt olyan állam is, ahol 1949-ig teljesen illegális volt külön utakon folytatni. Magyarország már a huszadik század első felében is kitűnt a válások magas arányával, ez pedig a második világháborúban tovább nőtt. Az 1950-es években bevezetett liberális válási jog tovább emelte a válások számát. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Nadrágot hordani 

2023-ban teljes őrületnek tűnik, hogy egy ruhadarabot tilos hordani. Pedig az 1800-as és a korai 1900-as években még törvénykönyvbe volt iktatva, hogy a nők nem öltözhetnek férfiként, azaz nadrágban. Bár ezt a törvényt már akkor sem tartotta be mindenki, a nadrágos nőkre rosszallóan néztek. Az 1910-1920-as években Coco Chanel kollekciói használták először a nadrágot, amit aztán filmsztárok is beépítettek ruhatáraikba. 

GettyImages-3200744
Fotó: Fox Photos / Getty Images Hungary

Katonasághoz csatlakozni

Habár bizonyos katonai pozíciókat egyértelműen nőkhöz kapcsolunk, a nők nem voltak megengedett tagjai a katonaságnak, vagy ha mégis ott dolgoztak, nem kaptak érte pénzt. Ez 1942-ben változott meg, amikor a második világháborúban akkora emberhiány volt, hogy megengedték a nőknek, hogy csatlakozzanak. Később a nők már rangot is szerezhettek, juttatást kaptak, és szolgálhattak a tengerentúlon. 

GettyImages-613513560
Fotó: Hulton Deutsch / Getty Images Hungary

Nyilvános helyen dohányozni 

Napjainkban már egyre több helyen tilos dohányozni. Régen ez sokkal lazább volt, szinte bárhol rágyújthattál - feltéve, ha férfi vagy. A nőknek csak otthon volt megengedett, az utcán rengeteg rosszalló tekintetet kaptak. New Yorkban 1908-ban egy olyan törvényt fogadtak el, amely megtiltotta a nőknek a dohányzást az állami intézményekben. A törvény rendkívül népszerűtlennek bizonyult, a polgármester két héten belül megvétózta.

Valami elindult azonban ezután, és egyre több vállalkozás állt be amellé, hogy semmivel sem kompromittálóbb egy nyilvános helyen dohányzó nő, mint egy férfi. Az 1920-as évekre a cigarettagyártók a “szabadság fáklyájaként” kezdték el emlegetni termékeiket. 

Olvass tovább: Férfinak álcázva magát hajózta körbe a földet

Jeanne Baret botanikus olyan kor szülöttje volt, amikor még a felfedezés és tudományok világa szinte csak a férfiakat illette meg. Ennek ellenére részt vehetett a francia tengerészet első tudományos hajóútján, aminek köszönhetően ő lett az első nő az egész világon, aki körbehajózta a Földet. 

Fiúnak álcázta magát, így lett az első nő Jeanne Baret, aki körbehajózta a Földet: tudományos érdeklődés vezette

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük