Olyasmik keringenek az űrben, amikre nem is gondolnánk: az idők végezetéig lebegnek majd

Elhinni is nehéz, pedig tényleg ott vannak.

Bizarr dolgok az űrben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor felnézünk az éjszakai égboltra, azt gondoljuk, a Holdat, a csillagokat és lassan evickélő műholdakat látunk csupán, pedig ennél jóval furcsább dolgok is jönnek-mennek odafenn, amikre nem is gondolnánk.

Három ilyenről szólunk a következőkben. Bármilyen hihetetlennek gondoljuk is elsőre, tényleg ott vannak.

Egy Tesla

2018. február 6-án startolt el az űrhajó, mely felvitte Elon Musk használt Tesla autóját, hogy az a Nap körül keringjen, megközelítve Marsot is. Az űrbéli körülmények nem a legkíméletesebb hatásokkal bombázzák a kocsit, de sokak szerint az autó is jelenthetne veszélyt. Tekintve, hogy az földi baktériumokkal szennyezetten ment fel, akár potenciális veszélyt is jelenthetne az esetleges marsi élővilágra. Persze, ezt a kétséget nem tudni, mennyire humorosan, mennyire komolyan fogalmazták meg az aggodalmaskodó tudósok.

A Pluto felfedezője

1930-ban felfedezte a Plutót, majd 1997-es halála után a NASA - és a kutató családja - úgy döntött, felküldik a tudós földi maradványait az űrbe: Clyde Tombaugh hamvainak egy részét 2006-ban bocsátották fel a bolygó felé indított New Horizons űrszondán. Kicsit szomorú, hogy épp a felfedező születésének századik évfordulóján minősítették vissza a Plutót törpebolygóvá, de sokak reménykednek, hogy későbbi eredmények közelebb visznek ahhoz, hogy a Pluto valójában minek is számít az űrkutatás elfogadott nézőpontja szerint.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Állattetemek

Sajnos az űrkutatás történetének egy pontján elkezdtek azzal kísérletezni, mi történik különböző élőlényekkel a világűrben. Nemcsak növényeket küldtek fel, sajnos, hanem állatokat is, például majmokat, akik számunkra elképzelhetetlen félelmet élhettek meg odafenn. A kísérletek fizikai és érzelmi megpróbáltatásai az állatok halálával jártak, a tetemek azonban sokszor vissza sem tértek a Földre. Sokan a mai napig odafent keringenek a végtelen világűrben.

Lajka

Lajkát mondták az első kutyának odafenn - bár ezt sokan cáfolják -, sorsa, halála tragikus volt. A hivatalos sztori szerint mérgezett étellel vetettek véget életének, de, mint utóbb nyilvánosságra jutott, a kis helyre szorított kutya rendkívül stresszes állapotba került, keringési rendszerében rendellenességek léptek fel, és végül egy meghibásodás miatt a felforrósodott hőmérséklet ölhette őt meg. Lajka a tudomány hős kutyája lett: útja bizonyította a tudósoknak, a start, a föld körüli pályára állás és a súlytalanság állapota kibírható egy élőlény számára. Szobrot állítottak neki, és zenemű is született emlékére. Lajka nem maradt odafenn. Amikor a Szputnyik-2 a tetemmel 1958 áprilisában visszaindult a Föld felé, a légkörébe lépve elégett.

A kutatók sem igazán tudják, mit találtak: 8 titokzatos fosszília, amiről csak találgatnak

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük