Egészen mást láttak a Stonehenge-ben, mint mi: mire használták a viktoriánusok?

Számunkra fantasztikus, ősi építmény, de egykor nemcsak régészeti értékként tekintettek rá.

stonehenge

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mintegy 4500 éves a megalit kőtömbcsoport, mely Angliában, Salisbury-től 13 km-re északra helyezkedik el, Wiltshire-ben. A misztikus, máig számos kérdést felvető Stonehenge 1986 óta a Világörökség része, archeológiai szempontból jelentős építmény. Egykor mégsem így gondoltak rá elsősorban, és nem is vigyáztak rá úgy, mint ma.

Sajnos a Stonehenge-et évszázadokon át érte szándékos csonkítás, és, ha ez nem lenne elég, a hely szellemét sem mindig tartották megfelelő tiszteletben. Az ősi építményről az idők során mindig más-más módon gondolkodtak az emberek.

Piknikeztek a Stonehenge-nél

Az, hogy milyen célra épülhetett a Stonehenge évezredekkel ezelőtt, a mai napig vitatott kérdés. Felmerült, hogy egyfajta időmérő eszköz. Vélték úgy is, hogy vallásos szertartások helyszíne. Egy harmadik elgondolás szerint a Stonehenge több törzs egyesülésének szimbólumaként épülhetett meg.

Az elmúlt évszázadok során azt, amit a Stonehenge az építőinek jelenthetett, nem igazán tartották lényegesnek az emberek. A viktoriánus korban a kőegyüttes inkább volt közkedvelt kirándulóhely, ahol kényelmesen tölthették a szabadidőt. Leültek a kőtömbök tövéhez, és kényelmesen falatoztak a piknikkosárból.

Több ilyen fotó is maradt fenn. Ezen például jól kivehető a kosár a kép jobb alsó sarkában. A fotó a Market Lavingtonban élő Waldman és a Welch család közös piknikén készült az 1880-as években.

2

Ez a második felvétel is egy, a Stonehenge-nél készült csoportkép oda látogató turistákról, 1900-ból.

1

Végül a harmadik egy különleges fotó, melyen maga Viktória királynő fia látható baráti társaságával. A földön ül Leopold herceg, ő jobbról a negyedik. A kép az 1800-as évek második felében készült.

3

Évszázadokon át érte csonkítás

A londoni Times egy 1860-as példányának cikke írja, hogy számos turista érkezik kis kalapáccsal a Stonehenge-hez, és tör le darabokat belőle emlékbe. A ma emberének szemében ez nem más, mint felmérhetetlen károkat okozó vandalizmus, de akkor bevett turistaszokás volt.

Az 1800-as évek első felében főleg antikvitásboltokba került a kövekből. Már az 1600-as években is sokan vettek magukhoz kabalaként egy-egy darabot a sziklákból, sőt, a 12. századból is vannak feljegyzések, melyek a kődarabok gyógyító hatásáról szólnak.

Nemcsak elvittek belőle, de sokan hagytak is maguk után jelet a Stonehenge kövein. Már a 17. századból is találni rajta turisták készítette véséseket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tévedés ne essék, a korábbi évszázadokban is akadt, aki fogta a fejét a Stonehenge-et ért csonkítás és rongálás miatt. 1840-ben például William Stukeley archeológus is kifejezte aggodalmát. A múlt hagyatékának felelőtlen elkótyavetyélése egy elmélet szerint annak eredménye, hogy a francia forradalom után az emberek nem bíztak többé a múltban. Nem arra akartak építkezni, hanem a jelenben és a jövőben gondolkodtak inkább. Ezt Peter Fritzsche történész írja könyvében - Stranded in the Present.

Magántulajdonban volt

Ha valamiről, a Stonehenge-ről aligha hinnénk, hogy lehet magántulajdonban. Pedig a kőegyüttes sokáig járt tulajdonosról tulajdonosra. Végső birtoklója Sir Cecil Chubb volt, aki 1918-ban adta a Stonehenge-et angol állami tulajdonba.

Ezt is szeretjük