Mitől függ, hogy valaki hipnotizálható-e? A kulcs az egyes agyterületek közötti kapcsolat minősége

Nem mindenki vethető alá hipnózisnak, mert a biológiai feltételek nem mindenkinél adottak.

hipnotizal

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki látott már olyan filmet, melyben egy különös figura zsebórát lengetve próbál valakit hipnotizálni, és óhatatlanul el is képzelhette, vajon őt sikerülne-e ebbe a más tudatállapotba hozni, vagy sem.

Noha sokan úgy gondolják, ez csupán akarás vagy nem akarás kérdése, ez téves. Még, ha elengedhetetlen is a páciens beleegyezése és hajlandósága, a biológiai feltételeknek is stimmelniük kell: nem mindenki hipnotizálható.

Mi a hipnózis?

Jó tudni, a hipnózis veszélyes, szakértelmet igénylő dolog. A meditációban elért tudatállapothoz hasonlatos, melyhez, ellentétben a filmekben látottakkal, nem kellenek sem zsebóra, sem furcsa, varázsláshoz hasonlatos kézmozdulatok. A legfőbb hozzávalók a hipnózis sikerességéhez a páciens bizalma és a hipnotizőr szakértelme.

A páciens a hipnózis által képes lehet előhívni emlékeket, tudatalatti gondolatokat, mélyen lappangó feszültségeket, esetleg egy elfojtott, traumatikus élményt. A hipnózis arra jó, hogy segítsen ezeket megérteni és feldolgozni a terapeuta és a páciens számára.

Ki hipnotizálható?

Nem minden ember hipnotizálható. Amikor egy szakember és páciense próbát tesznek, még nem tudják, sikerrel járnak-e. Ez sok mindennek a függvénye, olyan egyszerű dolognak is, mint a ráhangolódás, de biológiai feltétele is van.

Egy 2012-es tudományos kutatás, mely a hipnotizálhatóságot térképezte fel, arra keresett választ, miért van, hogy egyes emberek alkalmasak erre, mások pedig nem. Az eredmények szerint az agyféltekék közötti kapcsolatban rejlik a válasz.

Azok, akiknek erősebb kapcsolat van a bal dorsolaterális prefrontális kérge - azaz az agy végrehajtó, ellenőrző régiója - és az agy információfeldolgozó területei között, alkalmasabbak a hipnózisra, mint mások.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A hipnózis eredete

A hipnózist a kezdetek kezdetén fájdalomcsillapító módszerként alkalmazták. James Esdaile, skót sebész a hipnózist sikerrel alkalmazva háromezer beavatkozást végzett el Indiában. Tapasztalatai szerint azután, hogy a hipnózist bevezette a műtétek előtt, jelentősen csökkent a halálozások száma. 50%-ról 5% lett az arány.

Idővel cirkuszi látványosság lett a hipnózisból, igaz, ilyen fellépésekkor bizonyára beépített emberekkel léptek színpadra a hipnotizőrök.

Napjainkban a hipnózis a pszichiátriai problémával küzdők számára nyújt segítséget problémáik megszüntetésében. A hipnózis egy alkalmazási területe lett a szülészet is. Kismamák, akik a módszert választják, önhipnózis által könnyebben vészelhetik át a szülés megpróbáltatásait. Korábbi cikkünkben írtunk a hipnoszülésről. Ha kíváncsi vagy, pontosan mi ez, innen elérhető.

Ezt is szeretjük