Nagy papucs, mamusz körkép
Melyiket és milyet?
Nyitottat vagy zártat? Bőrt vagy gyapjút? Fontos a talpkiképzés, vagy az a lényeg, hogy divatos legyen? Papucsból sosem elég, ám nem mindegy, melyikből!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek
Míg korábban leginkább otthoni viselet volt a papucs, mára utcai divattá vált. Nyáron az üzletek polcai roskadoznak a nyitott lábbeliktől. Kínálnak flittereset, hímzettet, nyitott vagy zárt orrút, magas sarkút, lábujjfékeset, bőrt, vászonból készültet, árban és minőségben azonban nagy az eltérés. A papucs karácsonyra is kedves meglepetés lehet, ilyenkor sok üzletben akciós áron kínálják, érdemes tehát körülnézni a nyitott lábbelik piacán.

Publikusok és nem publikusok

A papucsok két nagy csoportra oszthatók, az utcai és a házi viseletre alkalmas fajtákra. A kereskedők állítják, hogy a tavaszi és nyári szezonban szinte mindenki papucsot vásárol, a legtöbben pedig szín és fazon alapján választanak, és kevésbé törődnek azzal, hogy a termék miből készült.
– A természetes anyagokból, bőrből és vászonból készült papucsok a legjobbak és legtartósabbak – mondta Hargitai János, a Top Modell Cipőszalon üzletvezetője. – Minél zártabb egy lábbeli, annál fontosabb, hogy a bélése is jó minőségű alapanyagból legyen, manapság azonban a legtöbb nyitott lábbeli műbőrből és gumiszármazékból készül. Utóbbiak persze jóval olcsóbbak, és sokakat sajnos csak ez a tény befolyásol a vásárlásnál, míg azonban az előbbiek hosszú éveken keresztül kiszolgálják az embert, utóbbiak általában csak egy szezont bírnak.

Egyre többen készíttetik

– Egyre nagyobb szerepet kap a kényelem és az egészség a lábbelik kiválasztásakor – mondja Fleischmann Pál, a Mauna cipőkészítő cég ügyvezető igazgatója.
- Úgy vélem, a mindennapos viseletre használt papucsnál lényeges szempont, hogy kényelmes legyen, lehetőleg bőrből készüljön kívül és belül. Fontos továbbá, hogy a talppal érintkező felület megfelelő kialakítással rendelkezzen, hogy alá tudja támasztani mind a lábboltozatot, mind pedig a sarkakat. Sajnos az olcsó lábbelik az esetek döntő többségében silányak, ám az sem garantálja a minőséget, ha egy papucs drága. Az igazgató szerint a legjobb a saját készíttetésű, hiszen a saját lábra gyártott termékeknél figyelembe lehet venni a lábdeformációkat, az esetleges bőrérzékenységet, a felhasználási terület igényeit, vagy akár a testsúlyt is. Ráadásul az igény is egyre nagyobb erre, ám csak kevés ember engedheti meg magának.

Az egészséges papucs

Az izomcsoportok megdolgoztatása állás és járás közben az ízületek kímélése mellett egy svájci találmánnyal érhető el. Az MBT fiziológiás lábbeli - Masai Barefoot Technology, magyarul maszáj mezítlábas technológia - magában rejti mindazon kedvező tulajdonságokat, amelyek segítségével a nap végére sem fárad el a láb, hiszen viselése közben a vérkeringés fokozott, ami folyamatos regenerálódást jelent a szervezet számára. Lényege, hogy az ember a saját izomzatával, nem pedig külső megtámasztással tartja fenn lábainak optimális helyzetét. A megfeszülő izomzat lengéscsillapítóként hat az ízületekre, így a csípő- és térdízületben a nyomásterhelés 19%-kal kisebb, mint más papucsokban. A három dimenzióban instabil talpszerkezet, valamint az aktív állás és járás miatt nyitott MBT lábbeli egyelőre csak szandál változatban létezik, aki viszont ilyet visel legalább csak a munkahelyén vagy otthon, az időráfordítás nélkül optimális tréningben vesz részt.

Téli lábravalók

A karácsonyi ajándékok között gyakran bukkannak fel a papucsok. Legtöbben a nagyszülőket lepik meg egy-egy szép, meleg mamusszal, amelyek már ezer forint körüli áron is megvásárolhatók, a legtöbb nagyáruházban ráadásul a karácsonyt megelőző hetekben kedvező áron kínálják ezeket.
A szakemberek szerint ideális, ha természetes alapanyagból, nem pedig műszálból készülnek. Jó a bőrtalp, az erős posztó, de egyre több terméknél alkalmaznak úgynevezett csúszásgátlót is, amely elsősorban idős embereknél és gyerekeknél praktikus. Hargitai János üzletvezető érdeklődésünkre elmondta: ugyan híve a nyitott kereskedelemnek, mindenkinek azt javasolja, csak minőségileg ellenőrzött terméket vásároljon. A piacokon például nagyon sok rossz minőségű árut kínálnak, ha pedig azok tönkremennek, még reklamációra sincs lehetőség.

Jó, ha tudod!
A törvény két évet állapít meg szavatossági időként a lábbeliknél, így a papucsoknál is. Az első hat hónapban az üzlet bizonyítási kötelezettséggel tartozik, ilyenkor általában azt vizsgálják, hogy gyári hibás volt-e cipő, ezt követően azonban a rendeltetésszerű viselés bizonyításának a kötelezettsége a vevőt terheli. Ez a nehezebb dolog, ha ugyanis bebizonyosodik, hogy nem a vásárló hibájából ment tönkre a papucs, az illetőt kártalanítják, de javításra, illetve cserére is lehetőség nyílik.

December 13-tól már kapható a forgalmasabb újságárusoknál a Kosár - a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin decemberi számának tartalmából:
  • A klasszikustól a joghurtosig - szaloncukorteszt
  • A harmónia a nyerő! Hordozható MP3 lejátszók tesztje
  • Száraz, palackos erjesztésű pezsgők tesztje
  • Nyakkendő helyett - karácsonyi ajándékötletek
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük