Most előre vagy hátra kell tolni az órát? Néhány nap múlva kezdődik a téli időszámítás
Ezen a héten belépünk a téli időszámításba, és ismét egy órával többet alhatunk.

óraátállítás2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy minden évben megszokhattuk, ismét hamarosan óraátállításra kell készülni. Ez egy évben kétszer fordul elő, mindig más időpontban, március és október egyik előre kijelölt vasárnapján.

Idén sincs ez másként, 2020-ban október 25-én hajnali 3-ról 2-re fognak visszaállni a digitális órák, az analógokat pedig ennek alapján egy órával kell majd visszafelé tekerni.

Kezdődik a téli időszámítás

Magyarországon először a 20. század közepén, 1954 és 1957 között vezették be a tavaszi és téli óraátállítást elektromos kapacitási nehézségek miatt, majd eltörölték, és újra csak 1980-ban, energiamegtakarítási céllal tért vissza az emberek életébe. Ezzel ugyanis sokkal jobban kihasználhatók voltak a napfényes órák, és kevesebb áramot használtak.

óraátállítás1
Fotó: malerapaso / Getty Images Hungary

A 2000-es évektől kezdve viszont évről évre vita övezi, hogy valóban szükséges-e a változtatás, hiszen bár egy óra tavasszal és egy óra télen nem tűnik soknak, mégis hatással van az emberi szervezetre. Sokaknál ugyanis megzavarja a működését, felborítja a hormonháztartást, ezáltal az erre érzékenyebbek minden évben ki vannak téve a problémának. Ráadásul a korábbi energiamegtakarítási célt is csak nagyon minimális mértékben szolgálja, hiszen kiszámolták, és 2018-ban mindössze 450 forintot lehetett így megspórolni fejenként.

A cikk az ajánló után folytatódik

Épp ezért 2018-ban az Európai Bizottság is elkezdett foglalkozni az üggyel, és javaslatot tettek, hogy érdemes lenne eltörölni. A nyilvános konzultáció is támogatta az ötletet, így az Európai Unió úgy döntött, hogy várhatóan 2021-től megszűnik az évi két óraátállítás.

Fáradt vagy? 10 akupresszúrás pont a testen, ami segíthet, ha kevés az energiád

Az akupresszúra fáradtság ellen is alkalmazható: több olyan nyomópont is van, amely energiát ad.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük