Nagyon hideg télre számíthatunk idén: még nagyobb költségek jöhetnek az energiaválság miatt

Szakértők szerint a téli hónapokban még annál is nagyobb kiadásokra kell számítani, mint amit eredetileg gondoltak.

Téli időjárás-előrejelzés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokkal hidegebb lesz a tél Európában, mint a korábbi években, így az egyébként is egyre fokozódó energiaválság helyzetében még nagyobb kihívással kell szembenézniük a kormányoknak és a háztartásoknak is - áll az európai időjárás-előrejelző ügynökség közleményében.

Az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ, röviden ECMWF főigazgatója szerint olyan magasnyomás terjeszkedik Európa légkörében, mely nem csak hidegebb időjárást hoz magával, hanem kevesebb lesz a csapadék, és alacsonyabb a szélerősség is, amik összességében még a megújuló energiatermelést is csökkentik.

Az időjárás hatása az energiaárakra

Nem nehéz összerakni a képet, miért fog ez a közeljövőben problémát okozni, hiszen az Oroszországból származó gáz csökkentése miatt a háztartásokban már eleve megnövekedett energiaköltségekkel kell kalkulálni.

GettyImages-1423177205

Tehát a hideg mellett, amikor bizony előbb-utóbb be kell indítani a fűtési rendszert, még azt is érdemes számba venni, hogy az alacsony szélerősség miatt a szélenergia, a csökkent csapadékmennyiség miatt pedig a vízenergia lesz kevesebb, így még ezekből is nehezen kompenzálható a drasztikusan lecsökkent energiaforrások okozta űr.

Egy jövőbeli krízis elkerülése érdekében a szakértők szerint legkésőbb 2027-re le kellene várni az orosz gázról az EU-nak. A tervek szerint más országokkal fogunk gázmegállapodásokat kötni, és több megújuló energiát használunk majd fel. Az ukrajnai invázió óta az orosz gázexport 9%-ra esett vissza, pedig egykor a teljes ellátás kétötödét fedezték. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A jelenséget a háborús helyzet mellett tehát még a globális felmelegedés is súlyosbítja, ami megváltoztatja a sztratoszférában uralkodó szeleket. Az Index oldalán megjelent cikk szerint a klímakrízis hatékonyabb monitorozása miatt kiküldik a Copernicus-műholdat, mely 2026-ra állhat fel, és a szén-dioxid-kibocsátás hatását és mértékét tudja majd figyelni az űrből.

Összességében Európa egyik legforróbb nyara után fogvacogtató tél érkezik, és a klímaszakértők szerint ezeket a szélsőséges időjárási változásokat már egyre nehezebb előre jelezni, felkészülni rájuk.

Rengeteg áramot használnak a magyarok

Ötéves csúcsot döntött Magyarország villamosenergia-felhasználása éves szinten.

Rengeteg áramot használnak a magyarok: csúcsot döntött a fogyasztás

Ötéves csúcsot döntött Magyarország villamosenergia-felhasználása éves szinten.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük